Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams minister Peeters trapt werfseizoen 2022 af

Vlaams minister Peeters trapt werfseizoen 2022 af

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) neemt samen met Lantis en De Werkvennootschap de komende maanden 42 snelwegwerven in handen, waaronder een reeks grote ingrepen aan bruggen en tunnels. 

Ook dit jaar zijn er opnieuw structurele ingrepen aan snelwegen, tunnels en bruggen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakte vandaag deze 42 grote werven bekend, goed voor in totaal 81 km nieuw of vernieuwd wegdek.  Het gaat om een investering van 476 miljoen euro, exclusief Oosterweel.  “Mijn beleidsdomein is bij uitstek een domein met heel wat investeringen, die een belangrijke motor voor onze Vlaamse economie vormen. Investeren in mobiliteit is investeren in welvaart. Heel wat van onze autosnelwegen hebben nood aan investeringen in verkeersveiligheid, doorstroming en capaciteit. Daarom pakken het Agentschap Wegen en Verkeer, Lantis en De Werkvennootschap samen in 2021 maar liefst 42 snelwegwerven aan,” benadrukt de minister.
 

Snelwegen cruciaal deel van onze economie. 

Met dagelijks gemiddeld meer dan 66 miljoen afgelegde voertuigkilometers is ons hoofdwegennet mee de motor van onze economie. Onze autosnelwegen zijn bovendien van strategisch belang voor het Europese vervoer. 
 
Minister Peeters stelt een hoog investeringsritme in onze infrastructuur voorop. “Onze snelwegen verbeteren de laatste jaren en met deze werken gaan we nog een stap verder. Toch worden we in Vlaanderen nog steeds geconfronteerd met een onderhoudsachterstand. Door te investeren in de renovatie, de vernieuwing en het onderhoud van onze infrastructuur zorgen we voor de noodzakelijke omslag. Zo bouwen we aan een veiliger, vlotter en toekomstbestendig wegennet op lange termijn”, aldus de minister. 
 
Ook de werken aan tunnels en bruggen springen in het oog met onder andere de vernieuwing van de verlichting en wandpanelen in de Kennedytunnel, de aanleg van een calamiteitendoorsteek in de Vierarmentunnel, de grondige renovatie van de Leonardtunnel en de renovatie van het viaduct in Vilvoorde.
 

Aandacht voor minder hinder.

Wegenwerken zorgen onvermijdelijk voor hinder. “Kijk dus voor je vertrekt op wegenenverkeer.be,” adviseert AWV. “Zo zie je precies op welke snelwegen welke werken met welke hinder gepland zijn.” 
 
In 2022 wordt de grootste hinder verwacht aan

  • de E313 met de heraanleg van de brug aan Wommelgem
  • de E40 met de vervanging van de portieken en de aanleg van pechhavens aan Sterrebeek
  • de vernieuwing van de Trompetaansluiting R8/A19
  • de Brusselse binnen- en buitenring (R0) met de start van de renovatie van het viaduct aan Vilvoorde
  • de E40 met de vervanging van de spoorbrug aan Erpe-Mere 
  • de Kennedytunnel op de R1 met de vernieuwing van de verlichting en van de wandpanelen

Om de hinder te beperken stemt AWV de timing van de werken af met partners als Touring, VAB, Febetra, VOKA en Logistiek Vlaanderen. Ook worden gelijktijdige grote wegenwerken in dezelfde omgeving vermeden, en worden omleidingsroutes vooraf onderzocht om ze hindervrij te houden.
 

Veiligheid aan werven prioriteit.

Op de werven zijn dag en nacht arbeiders aan het werk. “We nemen maatregelen om de veiligheid aan de werfzone te verhogen. Elk jaar gebeuren er ongevallen. Hou je aan de snelheidslimiet, respecteer de signalisatie en wees extra aandachtig bij het naderen van een werfzone,” zo roept minister Peeters op. 
 
De snelheid aan werven wordt trouwens gecontroleerd met - naast bemande controles - ook de inzet van semi-vaste snelheidscamera’s en van mobiele trajectcontroles.

Grote werven 2022 op kaart, klik om te vergroten.