Overslaan en naar de inhoud gaan

Video's online over herinrichting N8 tussen Veurne en Oostvleteren

Video's online over herinrichting N8 tussen Veurne en Oostvleteren

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant een grondige herinrichting van de N8, de verbinding tussen Ieper en Veurne. Voor een van de deelprojecten, de zone tussen de grens Veurne/Alveringem en de dorpskern van Oostvleteren, ligt er een eerste ontwerp op tafel. Op de website van Wegen en Verkeer staan enkele informatieve video’s om de buitenwereld wegwijs te maken in het ontwerp. De werken zelf zijn nog niet voor meteen, volgens de huidige planning gaat ten vroegste in 2024 een eerste spade in de grond. 

Op wegenenverkeer.be/N8-video’s staan alle video’s over dit deelproject.

Op wegenenverkeer.be/N8-westhoek staat een overzicht van alle geplande projecten op de N8. 



Verschillende deelprojecten

De studie over de verbindingsweg tussen Ieper en Veurne, een stuk van meer dan 25 kilometer, is opgesplitst in verschillende deelprojecten. Een daarvan is de zone tussen de gemeentegrens Veurne/Alveringem en de dorpskern van Oostvleteren. Voor deze zone van zo’n 11 kilometer heeft een studiebureau in opdracht van het Agentschap een eerste ontwerp afgewerkt.



Nieuw gezicht voor de N8

Veiliger, vlotter, mooier. Die drie woorden vatten in een notendop samen wat de herinrichting zal inhouden. “We willen de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid verhogen op deze cruciale gewestweg. Zo zal voor de fietsers  de veiligheid er sterk op vooruitgaan. Buiten de dorpskernen komen afgescheiden fietspaden, met een groene zone tussen fietsers en auto’s. In de dorpskernen (Hoogstade en Oostvleteren) worden de fietspaden verhoogd aangelegd en krijgt de gewestweg meer groen en een kwalitatieve inrichting. Ook de kruispunten op de N8 worden veiliger ingericht, met waar nodig nieuwe verkeerslichten om het verkeer in goede banen te leiden”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters.



Informatieve video’s op website Wegen en Verkeer

Om het ontwerp in detail voor te stellen, maakte het studiebureau enkele informatieve video’s. Die zijn te bekijken op de website van Wegen en Verkeer. Per zone binnen het deelproject - Sint-Rijkers, Hoogstade, Elzendamme en Oostvleteren - is er een aparte video. Bewoners kunnen na het bekijken van de video ook hun ideeën, vragen of suggesties meedelen aan Wegen en Verkeer via de contactgegevens op de website.

(lees verder onder de afbeelding)

Volgende stappen?

De komende maanden werkt het studiebureau het ontwerp concreter uit. Tegelijkertijd start Wegen en Verkeer met de administratieve voorbereiding van het project. Als alle vergunningsprocedures vlot verlopen en er een aannemer is gekozen om de werken uit te voeren, kunnen de werken ten vroegste in 2024 van start gaan. 



Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren: "Met heel veel mensen werd in positieve sfeer keihard gewerkt  met als resultaat een plan welke de versleten N8 verkeersveilig en fietsvriendelijk zal maken, laat ons nu hopen dat heel snel centen in Brussel vrijgemaakt  worden waardoor de werken eindelijk eens kunnen starten."

Het deelproject is opgesplitst in verschillende zones. Voor elke zones is een aparte video.

Het deelproject is opgesplitst in verschillende zones. Voor elke zones is een aparte video.