Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzakking Straatsburgbrug: vanaf 28 mei dubbelrichtingsverkeer mogelijk over één brughelft

Verzakking Straatsburgbrug: vanaf 28 mei dubbelrichtingsverkeer mogelijk over één brughelft

“Vanaf vrijdag 28 mei zal er opnieuw dubbelrichtingsverkeer mogelijk worden gemaakt op de Straatsburgbrug (N101) in het noorden van Antwerpen. Het verkeer rijdt dan in beide richtingen over telkens één rijstrook op de brughelft richting het Havenhuis”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De beschadigde brughelft blijft afgesloten in afwachting van de nodige herstellingswerken. De aanbestedingsprocedure voor het herstel van de brug wordt intussen volop voorbereid.

Opnieuw verkeer in beide richtingen mogelijk
Begin dit jaar werd een ernstige verzakking vastgesteld op de Straatsburgbrug in noordelijke richting. Daarop werd de brughelft staduitwaarts afgesloten. Verkeer richting Luchtbal volgt sindsdien een omleiding via de Londenstraat of via de Noordkasteelbrug en de Noorderlaan.
 
“Omdat er de komende maanden verschillende werkzaamheden gepland zijn in de ruime omgeving (o.a. heraanleg kruispunt Noorderlaan – Oosterweelsteenweg en voorbereidende nutswerken voor de Oosterweelverbinding langs de Groenendaallaan), zou dubbelrichtingsverkeer op de Straatsburgbrug aangewezen zijn om de hinder te beperken”, zegt minister Lydia Peeters. “Daarnaast zal dit ook de bereikbaarheid van de bedrijven op het Mexico-eiland verbeteren. De huidige verkeerssituatie zal daarom vanaf vrijdag 28 mei aangepast worden zodat gemotoriseerd verkeer in beide richtingen over telkens één rijstrook kan rijden op de burghelft richting het Havenhuis.”
 
De aanpassingen zullen evenwel een impact hebben op de lokale verkeersafwikkeling aan het kruispunt met de Mexicostraat en de Merantistraat. Om dubbelrichtingsverkeer mogelijk te maken, moet de middenberm van het kruispunt worden dichtgezet. Verkeer van en naar de Mexicostraat en de Merantistraat functioneert dan volgens het rechts-in-rechts-uit principe. Voor fietsers wijzigt er niets, zij kunnen steeds in beide richtingen over de brug passeren zoals dat vandaag al het geval is.

AWV bereidt herstelling brug voor
Over de oorzaak van de ernstige verzakking bestaat nog geen duidelijkheid. Vermoedelijk ligt een uitspoeling van grond onder het wegdek aan de oorzaak van de schade. Naar de aansprakelijkheid loopt een juridische procedure. Het Agentschap Wegen en Verkeer is intussen volop bezig met de voorbereidingen gericht op het herstel van de brug. Uit onderzoek is alvast gebleken dat het wegdek ter hoogte van de verzakking tot op de fundering vernieuwd zal moeten worden. Daarnaast is de impact van de verzakking op het talud van de brug nog een vraagteken. De afdeling Geotechniek van de Vlaamse overheid voert hier nog bijkomend onderzoek naar. Wegen en Verkeer verwacht het bestek voor de opdracht tot definitief herstel van de brug op relatief korte termijn in de markt te kunnen plaatsen. De werken zullen ten vroegste na het bouwverlof kunnen starten.
 
Blijf op de hoogte
De meest actuele info over de Straatsburgbrug is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.

VERZAKKING STRAATSBURGBRUG: VANAF 28 MEI DUBBELRICHTINGSVERKEER MOGELIJK OVER ÉÉN BRUGHELFT