Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek Hamsesteenweg en rotonde Heppen in Leopoldsburg

Vernieuwing wegdek Hamsesteenweg en rotonde Heppen in Leopoldsburg

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt komend weekend het wegdek van de Hamsesteenweg (N141) in Leopoldsburg vanaf de gemeentegrens tot aan het kruispunt met de Beringsesteenweg (N72). De rotonde op dit kruispunt krijgt ook een nieuw wegdek. In totaal wordt zo 2 km gewestweg vernieuwd. De werken starten vrijdagavond 23 oktober en zouden maandagochtend 26 oktober klaar moeten zijn. Doorgaand verkeer volgt zo lang een omleiding via Korspel en Beverlo. De rotonde in Heppen is ook afgesloten vanaf zaterdag 18u tot zondagmiddag.

Renovatie voor verhoogde verkeersveiligheid en meer rijcomfort
Omwille van de verschillende types wegopbouw binnen deze zone, zal de aannemer op 2 manieren te werk gaan. 

Binnen de zone vanaf de gemeentegrens Ham tot voorbij het kruispunt met de Dennenstraat is het wegdek volledig in asfalt opgebouwd en is enkel de bovenste laag beschadigd. De aannemer zal deze toplaag affrezen en vervolgens heraanleggen in asfalt. 

Tussen de Dennenstraat en de Beringersteenweg (N72) liggen echter betonplaten onder het asfalt. Deze platen en de tussenliggende voegen zijn in slechte staat. Daarom zal de aannemer het huidige asfalt affrezen en vervolgens het beton stuk beuken. Deze laag zal dan dienen als fundering. Hier bovenop komt dan een opbouw met wapeningsnetten en asfalt om een duurzame renovatie te bekomen. 

Het beuken van het beton zal ook ‘s nachts heel wat geluidshinder met zich meebrengen voor de omgeving.

Deze ingrepen zullen de verkeersveiligheid en het rijcomfort van de weggebruikers verhogen. 

Minderhinder-maatregelen: 1 weekend door & omleiding via Korspel en Beverlo
Om de hinder voor de omgeving, de school en het verkeer maximaal te beperken, laat het agentschap deze werken tijdens één weekend doorlopend uitvoeren.

Volgens de huidige planning starten de werken op vrijdagavond 23 oktober om 19.00 uur en zouden ze ten laatste maandagochtend 26 oktober om 06.00 uur klaar moeten zijn. De aannemer werkt ook ‘s nachts door. 

Om de veiligheid van zowel de wegarbeiders als de weggebruikers te vrijwaren, zal het agentschap de werfzone N141 gedurende de volledige duur van de werken volledig afsluiten voor gemotoriseerd verkeer.

De rotonde in Heppen wordt ook afgesloten vanaf zaterdagavond 18u tot zondagmiddag. De weggebruikers tussen Leopoldsburg en Ham/Beringen volgen een omleiding via Korspel en Beverlo.

Ook de zijstraten zullen worden afgesloten ter hoogte van de Hamsesteenweg. Deze blijven grotendeels bereikbaar via de omliggende wegen. 

Fietsers en voetgangers kunnen steeds langs de werfzone. Ter hoogte van de Kruisstraat dienen fietsers voor hun eigen veiligheid wel af te stappen.  

Bereikbaarheid handelszaken via zijstraten
De handelszaken binnen de werfzone zullen tijdens de volledige duur van de werken niet rechtstreeks met de wagen bereikbaar zijn aan de Hamsesteenweg. Klanten kunnen in de zijstraten parkeren en de zaken te voet bereiken. 

Weersgevoelig
Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog gewijzigd worden.