Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek E19 tussen Meer en grens met Nederland

Vernieuwing wegdek E19 tussen Meer en grens met Nederland

 Op vrijdagavond 7 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een structureel onderhoud op de E19, tussen het complex van Meer (Hoogstraten) en de grens met Nederland. De snelweg in de richting van Antwerpen krijgt een nieuwe laag asfalt en de vangrails worden vervangen. Tijdens de werken worden in beide richtingen afwisselend één of twee rijstroken ingenomen. De rijstrookinnames richting Nederland zijn noodzakelijk om doorgaand verkeer richting Antwerpen mogelijk te maken. Ter voorbereiding van het onderhoud wordt de signalisatie geplaatst tijdens de nachten van 5 tot 7 oktober, waarbij in beide richtingen één rijstrook wordt ingenomen. De werken duren vermoedelijk tot 24 oktober.

Van 7 tot 24 oktober vernieuwt AWV het wegdek op de E19 richting Antwerpen, tussen het complex van Meer en de grens met Nederland. De nieuwe asfaltering over de volledige breedte van het wegdek, maakt deel uit van een structureel onderhoud, en moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid op de E19 verhogen. De stalen vangrails in de middenberm worden eveneens vervangen door betonnen rijbaanafscheiders, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. AWV vernieuwt met deze werken in totaal 3,4 kilometer snelweg.

Werken in vijf fases: verkeer over één of twee rijstroken

De werken op de E19 verlopen in vijf fases. Tijdens het grootste deel van de werken zijn in beide richtingen twee rijstroken beschikbaar. In de eerste (1) en de laatste fase (5) van de werken wordt het verkeer in beide richtingen over één rijstrook geleid. De rijstrookinname richting Nederland is nodig om doorstroming van het verkeer richting Antwerpen te garanderen. Ter hoogte van de werfzone zal een verlaagde snelheid gelden van afwisselend 50 en 70 km/uur. 

Ter voorbereiding van de werken wordt de signalisatie aangebracht tijdens de nachten van woensdag 5 op donderdag 6 oktober en van donderdag 6 op vrijdag 7 oktober. Daardoor zal telkens één rijstrook niet beschikbaar zijn in beide rijrichtingen, tussen 23u00 en 04u00.

Fase 1 - van vrijdag 7 tot zaterdag 8 oktober
Richting Antwerpen: één rijstrook beschikbaar, vanaf vrijdagavond 21u00.
Richting Nederland: één rijstrook beschikbaar, van vrijdagavond 21u00 tot zaterdagochtend 06u00.

Fase 2 - van zaterdag 8 tot maandag 10 oktober
Richting Antwerpen: één rijstrook beschikbaar, tot maandagochtend 05u00.
Richting Nederland: twee rijstroken beschikbaar, vanaf zaterdagochtend 06u00.

Fase 3 - van maandag 10 tot vrijdag 21 oktober
Richting Antwerpen: twee rijstroken beschikbaar, vanaf maandagochtend 05u00.
Richting Nederland: twee rijstroken beschikbaar.

Fase 4 - van vrijdag 21 tot zondag 23 oktober
Richting Antwerpen: één rijstrook beschikbaar, vanaf vrijdagavond 21u00.
Richting Nederland: twee rijstroken beschikbaar, tot zondagavond 22u00.

Fase 5 - van zondag 23 tot maandag 24 oktober
Richting Antwerpen: één rijstrook beschikbaar, tot maandagochtend 05u00.
Richting Nederland: één rijstrook beschikbaar, van zondagavond 22u00 tot maandagochtend 06u00.

Een visueel overzicht van de rijstrookschema's per fase staat op deze pagina.

Toegankelijkheid op- en afritten tijdens werken

Gedurende de werken blijven alle op- en afritten richting Nederland bereikbaar. Richting Antwerpen is oprit 1a ‘Transportzone Meer’ niet toegankelijk tijdens fase 2 en fase 4 van de werken. Tijdens fase 3, van 10 tot 21 oktober, is uitrit Meer richting Antwerpen enkel toegankelijk voor verkeer komende van de uiterst rechtse rijstrook (pechstrook).

Goed om weten en meer info

Nieuwe wegfundering heeft tijd nodig om uit te harden en nieuw asfalt moet een tijdje afkoelen. De werken zijn sterk afhankelijk van het weer. Bij regenweer bestaat de kans dat de huidige planning wijzigt. De meest actuele info is steeds beschikbaar via de website www.wegenenverkeer.be/hoogstraten.