Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing vluchtdeuren Frans Tijsmanstunnel (R2) vanaf woensdagnacht 7 december

Vernieuwing vluchtdeuren Frans Tijsmanstunnel (R2) vanaf woensdagnacht 7 december

Vanaf woensdagnacht 7 december 2022 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit aan de vluchtdeuren in de Frans Tijsmanstunnel (R2). De aannemer start in de tunnelkoker richting Gent. Die wordt volledig afgesloten tijdens enkele nachtelijke sluitingen, telkens van 20.00 tot 05.00 uur. Aansluitend staat een weekendsluiting op de planning, van vrijdagavond 9 december 20.00 uur tot maandagochtend 12 december 05.00 uur. Doorgaand verkeer richting Gent volgt een omleiding. De werkzaamheden in beide kokers duren vermoedelijk tot het voorjaar van 2023. Om de verkeershinder te beperken, werkt AWV ‘s nachts en tijdens het weekend.

De vluchtdeuren van de Frans Tijsmanstunnel zijn oud en aan vervanging toe. AWV zorgt voor een vernieuwing om de veiligheid te garanderen, om mensen vlot en veilig te kunnen laten evacueren in geval van incidenten. 

Mijn focus ligt op het verbeteren van de veiligheid in de tunnels”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Dat is dringend nodig om de historische achterstand aan onderhoudswerken uit het verleden weg te werken en nieuwe veiligheidssystemen te implementeren. Naast deze zogenaamde ‘quick wins’, zoals de vernieuwing van vluchtdeuren, werken we intussen ook verder aan structurele totaalrenovaties. Zo starten binnenkort de werken in de Leonardtunnel op en later in de Beverentunnel.”

Nieuwe vluchtdeuren Tijsmanstunnel

De deuren in de tunnelkoker richting Gent worden vervangen door nieuwe, brandwerende exemplaren. In de koker richting Nederland verwijdert AWV de oude deuren volledig. In geval van incidenten laat het huidige vluchtconcept van de Tijsmanstunnel toe om de tunnelkokers onmiddellijk af te sluiten met slagbomen aan de ingangen. Daardoor wordt het toekomende verkeer meteen tegengehouden en is de tunnel sneller verkeersvrij om een veilige evacuatie in te zetten. Door het gebruik van de slagbomen moeten weggebruikers dan ook niet wachten in de kleine ruimte tussen de twee kokers om te evacueren en volstaat één vluchtdeur. 

Timing werken 

De werkzaamheden starten in de tunnelkoker richting Gent. Volgende datums zijn daarvoor reeds gekend:

  • Nacht van woensdag 7 op donderdag 8 december, van 20.00 tot 05.00 uur
  • Nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december, van 20.00 tot 05.00 uur
  • Weekend van 9 tot en met 12 december, van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur

Tijdens de eerste twee nachten verwijdert de aannemer het eerste gedeelte aan oude deuren. Tijdens het weekend freest hij het beton af. Daarna maakt hij de tunnelwanden glad zodat de nieuwe brandwerende deuren goed aansluiten op de wand. Een klus die niet kan worden uitgevoerd bij temperaturen rond het vriespunt. Het vervolg van de werkplanning is daarom sterk weersafhankelijk, zowel richting Gent als richting Nederland. In een laatste fase, ten vroegste vanaf januari 2023, worden de nieuwe vluchtdeuren geplaatst. 

Verwachte hinder en omleiding

Het verkeer richting Gent kan de Tijsmanstunnel niet passeren wanneer de aannemer aan het werk is. Er geldt een omleiding via de A12 - Scheldelaan (N101). Voor de hulpdiensten blijft in nood één rijstrook beschikbaar in de koker richting Gent.

Tijdens de nachtelijke afsluitingen verwacht het Vlaams Verkeerscentrum lokale hinder, met een piek tussen 21.00 en 22.00 uur. Dan vindt er namelijk een shiftwissel plaats in verschillende havenbedrijven. Dat kan fileterugslag veroorzaken op de R2. Tijdens de weekendsluiting wordt eveneens een piek in de intensiteiten verwacht tussen 21.00 en 22.00 uur. In het weekend kan de verkeershinder ook overdag toenemen op de lokale wegen, met een mogelijke terugslag op het onderliggende wegennet. Aangezien de N101 als omleidingsroute fungeert, zal de verkeersdrukte daar ook toenemen.

Meer informatie

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Alle info over de werken kan nagelezen worden via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.