Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing verlichting en wandplaten Kennedytunnel

Vernieuwing verlichting en wandplaten Kennedytunnel

Op 21 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de verlichting in de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen. Er komt een volledig nieuwe led-installatie met intelligente sturing. AWV zal daarnaast ook van de gelegenheid gebruikmaken om de brandwerende wandplaten te vernieuwen. De werken zullen voornamelijk ’s nachts plaatsvinden en twee keer tijdens een weekend. Ze duren vermoedelijk tot midden mei 2023.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “AWV vernieuwt de volledige verlichtingsinstallatie in de Kennedytunnel. Momenteel wordt de tunnel verlicht met natriumlampen. Deze zijn verouderd en steeds moeilijker te onderhouden. Een nieuwe led-installatie met intelligente sturing zal zowel het comfort van de weggebruiker als de verkeersveiligheid ten goede komen.”

Daarnaast zal AWV ook van de gelegenheid gebruikmaken om de brandwerende panelen van de tunnelwanden te vernieuwen. Die panelen moeten sowieso deels verwijderd worden om de bekabeling van de nieuwe verlichting te plaatsen.

Verwachte verkeershinder en omleiding

Om de verkeershinder te beperken, werkt AWV voornamelijk tijdens de nacht. In een eerste fase, vanaf 21 augustus 2022, wordt gewerkt in de richting van Gent. De werken richting Antwerpen starten in januari 2023.

Aanvullend wordt ook gewerkt tijdens twee weekends, in december 2022 en mei 2023 (detailplanning onderaan). Dat is noodzakelijk om de werken rond te krijgen. Door ook overdag aan de tunnelverlichting te werken, beperkt AWV het aantal sluitingsmomenten van de Kennedytunnel. Tijdens de weekendsluitingen wordt ernstige verkeershinder verwacht. AWV zal later nog communiceren over de exacte datums, de verwachte hinder en de omleidingen.

Overzicht sluitingen:

Richting Gent

  • Nachtelijke sluitingen van 21 augustus 2022 tot 19 december 2022
  • Onder voorbehoud - Weekendsluiting van 2 tot 5 december 2022 OF 9 tot 12 december 2022

Richting Antwerpen

  • Nachtelijke sluitingen van 15 januari 2023 tot 23 mei 2023
  • Onder voorbehoud - Weekendsluiting van 5 tot 8 mei 2023 OF 12 tot 15 mei 2023

Tijdens de nachtelijke sluitingen wordt het verkeer steeds omgeleid via de tunnelkoker in de andere rijrichting. Er vindt dus verkeer in beide rijrichtingen plaats in één tunnelkoker. Voor elke rijrichting is één rijstrook voorzien. Over de omleiding tijdens de weekendafsluitingen wordt later nog gecommuniceerd.

Meer informatie

Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info over de werken is ook steeds terug te vinden via www.wegenenverkeer.be/antwerpen.