Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing rijksweg tussen dilsen en rotem start maandag, verkeer over versmalde rijstroken

Vernieuwing rijksweg tussen dilsen en rotem start maandag, verkeer over versmalde rijstroken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start volgende week met de vernieuwing van de Rijksweg (N78) in Dilsen-Stokkem tussen Dilsen en Rotem. “Met deze werken willen we de fietsveiligheid verhogen en een vlotte doorstroming garanderen. Zo leggen we  vrijliggende fietspaden aan en komt er een beveiligde oversteek aan het nieuwe keerpunt bij de Ritserstraat. De werken zullen afgerond zijn tegen het einde van dit jaar”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken gebeuren in twee fases, eentje per rijweghelft. Doorgaand verkeer rijdt via versmalde rijstroken langs de werfzone. Fietsers volgen in beide richtingen een omleiding via de parallel gelegen Hoogbaan.

AWV vernieuwt de N78 Rijksweg tussen de kruispunten met de Hoogbaan en de M. Stansstraat en de Kempenstraat (N757). Aan weerskanten komen vrijliggende fietspaden en een beveiligde fietsoversteek aan de Ritserstraat. De Rijksweg wordt opnieuw geasfalteerd en krijgt in elke rijrichting twee rijstroken, met in het midden een gesloten middenberm. Het kruispunt met de Ritserstraat wordt ingericht als een keerpunt voor gemotoriseerd verkeer. 

Eerste fase: vernieuwing Rijksweg rijrichting Maasmechelen



Sinds begin deze maand zijn er voorbereidende nutswerken aan de gang. Dit gebeurde voornamelijk in de berm buiten de rijweg, zonder hinder voor het autoverkeer. Vanaf maandag 23 augustus start ook AWV met de effectieve wegvernieuwing van de Rijksweg aan de kant van de Ritserstraat op de rijstrook richting Maasmechelen. Halfweg oktober is de rijstrook richting Maaseik aan de beurt. 

Op die manier zou de volledige vernieuwing van de Rijksweg tegen eind dit jaar klaar zijn, onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden. 

Minderhinder-maatregelen: versmalde rijstroken, fietsomleiding via Hoogbaan, nachtwerk



Fietsers volgen al sinds de start van de nutswerken een omleiding rond de werfzone, via de Hoogbaan. Vanaf maandag rijdt het gemotoriseerde verkeer op de Rijksweg tussen Maasmechelen en Maaseik aan de werfzone over versmalde rijstroken. Verkeer rijdt per fase aan de kant van de Rijksweg waar op dat moment niet wordt gewerkt. Concreet is dat vanaf maandag op de weghelft richting Maaseik. De Ritserstraat zal omwille van de veiligheid mogelijk worden afgesloten ter hoogte van de Rijksweg. 

De werkzaamheden vinden grotendeels overdag plaats. Uitzonderlijk zal dat ook ’s nachts zijn, op twee nog nader te bepalen nachten.

Meer over dit project