Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing Maastrichtersteenweg start eind oktober

Vernieuwing Maastrichtersteenweg start eind oktober

Op maandag 24 oktober starten Fluvius, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Tongeren met de vernieuwing van de Maastrichtersteenweg (N79). Vanaf de Jaminéstraat richting de Viséweg (N618) krijgt de steenweg de komende jaren over zo’n 2 km een nieuw uitzicht, inclusief vernieuwde nutsleidingen en gescheiden rioleringsstelsel. Omwille van de beperkte werkruimte zijn het complexe werken die een lange tijd in beslag zullen nemen. Verkeer vanuit het centrum staduitwaarts volgt een omleiding.

De grootste zichtbare veranderingen aan de Maastrichtersteenweg worden de nieuwe en brede fietspaden. AWV legt ze verhoogd aan met, waar mogelijk, een groene zone tussen fietser en automobilist. Zo wordt er ook gezorgd voor meer fietsveiligheid in Tongeren. In de bebouwde kom worden ook de voetpaden vernieuwd en de bestaande parkeerplaatsen maximaal behouden. 

Beperkte werkruimte: complexe werken in fasen 

De Maastrichtersteenweg aan de kant van het stadscentrum kent een smal openbaar domein, van gevel tot gevel. De beperkte werkruimte maakt het moeizaam werken voor nutsleidingen en rioleringen, waardoor er een lange werktermijn voorzien werd. Er blijft één rijrichting open voor verkeer (stadinwaarts).

Door gefaseerd te werk te gaan probeert men de langdurige hinder te milderen. Vanaf eind oktober wordt gestart vanaf de Jaminéstraat tot aan de Sint-Antoniusstraat (± 500 meter). De volgende jaren komen de zones tussen de Sint-Antoniusstraat en de Hazelereik, en vervolgens vanaf de Hazelereik tot aan de aansluiting met de nieuwe Noordoostelijke Omleidingsweg (N753) stapsgewijs aan bod. 

Ongeveer 2 jaar werken tot aan Sint-Antoniusstraat  

Vanaf maandag 24 oktober werken de nutsbedrijven tussen de Jaminéstraat en de Sint-Antoniusstraat. De nutsbedrijven vernieuwen en verplaatsen hun kabels en leidingen van water, elektriciteit, gas en telecom. Fluvius legt nieuwe rioleringsbuizen aan die regen- en afvalwater gescheiden afvoeren. 

De aanpassingen van de nutsleidingen en de riolering duren in die zone ongeveer een jaar. Daarna start in dezelfde zone de heraanleg van de Maastrichtersteenweg. Volgens de huidige planning wordt er in deze zone gewerkt tot eind 2024.

Minderhinder-maatregelen: staduitwaarts omleidingen voor alle verkeer 

De werken op de Maastrichtersteenweg bevinden zich steeds aan één zijde van de weg. Het fietspad aan de overzijde en één rijstrook blijven zo beschikbaar om richting Tongeren-centrum te rijden. Staduitwaarts volgen fietsers een lokale omleiding rond de werfzone via de Jaminéstraat, Kleine Blaarstraat, Elderseweg, Merkenstraat en Sint-Antoniusstraat. Voor het gemotoriseerd verkeer geldt een omleiding via de Jaminéstraat, Blaarstraat en Eerste-Meistraat.

Eenrichtingsstraten en afsluitingen

In de Jaminéstraat en Blaarstraat geldt eenrichtingsverkeer tot aan de Eerste-Meistraat. De rijrichting van de Kleine Blaarstraat wordt omgedraaid om de lokale beweging richting de binnenstad te kunnen maken. Tijdens de werken is het mogelijk dat een straat of bepaalde rijrichting tijdelijk bijkomend wordt afgesloten. 

Meer informatie over de projecten 

Bekijk de dynamische kaart met de actuele verkeerssituatie op www.wegenenverkeer.be/tongeren
Meer informatie over het verdere verloop van de werken en de verkeerssituaties vindt u op www.wegenenverkeer.be/tongeren