Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietspaden Antwerpsesteenweg (N10) in Lier en Boechout

Vernieuwing fietspaden Antwerpsesteenweg (N10) in Lier en Boechout

“Om het fietscomfort te verhogen voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vanaf maandag 13 juni enkele structurele ingrepen uit op een gedeelte van de Antwerpsesteenweg (N10) in Lier en Boechout. Over een afstand van bijna een kilometer wordt het fietspad vanaf de Duwijckstraat in Lier tot aan het kruispunt met de Stoofstraat in Boechout langs beide kanten vernieuwd en verbreed”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken duren ongeveer tien dagen. De hinder voor het verkeer blijft beperkt.

Veiliger en comfortabeler fietsen op Antwerpsesteenweg

Door de brede parkeerstroken langs de Antwerpsesteenweg aan te wenden, komt er ruimte vrij voor het verbreden van het fietspad naar drie meter. Bovendien worden fietsers op het nieuwe dubbelrichtingsfietspad afgeschermd van het autoverkeer door middel van betonnen veiligheidsblokken in de richting van Boechout. Op de rijrichting Lier wordt het rechterrijvak ingeschakeld als busbaan waardoor voldoende afscherming gegarandeerd blijft.

Om te zorgen voor een vlotte fietsverbinding wordt ter hoogte van de Stoofstraat in Boechout een nieuwe fietsoversteek geïnstalleerd om de Antwerpsesteenweg over te steken. Zo kan ook recreatief fietsverkeer hiervan gebruik maken. Al deze ingrepen vormen een aanzienlijke verbetering van het rijcomfort en de veiligheid van de fietsers.

“Het fietspad maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, maar voldoet nog niet aan de vereiste kwaliteitsnormen”, aldus minister Lydia Peeters. “Met deze ingrepen zorgen we voor veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Dat is nodig om verplaatsingen met de fiets alle kansen te geven. We willen de fietstendens die het afgelopen jaar ontstaan is, vasthouden en stimuleren. Voor dit project in Lier en Boechout voorzie ik 300.000 euro.”

Werken starten maandag 13 juni

Vanaf maandag 13 juni gaat de aannemer meteen van start met de nodige asfalteringswerken aan de fietspaden van de Antwerpsesteenweg. Tegen woensdag 15 juni  is het nieuwe fietspad geasfalteerd (onder voorbehoud van de weersomstandigheden) en worden de betonnen rijbaanafscheidingen nog geplaatst en de nieuwe wegmarkeringen aangebracht. De werken duren ongeveer tien dagen. Vermoedelijk is de aannemer klaar met alle aanpassingen tegen woensdag 22 juni.

Beperkte verkeershinder

Tijdens de werken blijft er steeds gemotoriseerd verkeer op de Antwerpsesteenweg mogelijk. Tussen het kruispunt met de Stoofstraat en het  kruispunt met de Duwijckstraat geldt tijdelijk een snelheidsverlaging van 70 naar 50 km per uur.  Ter hoogte van de kruispunten worden tijdelijke werflichten geplaatst die enkel kortstondig op rood springen op aanvraag van fietsers.

Voor het fietsverkeer is de hinder eveneens beperkt. In de werfzone is het fietspad afgesloten, maar fietsers kunnen het fietspad aan de overkant van de Antwerpsesteenweg in dubbelrichting gebruiken door over te steken aan de lichtengeregelde kruispunten.

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/lier en www.wegenenverkeer.be/boechout.