Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing brug Vaartstraat (E34/E313) in Ranst gaat van start

Vernieuwing brug Vaartstraat (E34/E313) in Ranst gaat van start

Sinds 1 februari voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorbereidende werken uit voor de vernieuwing van de brug van de Vaartstraat, over de E34/E313 in Ranst. In de nacht van 9 op 10 maart wordt de oude brug gesloopt. De snelweg is in beide richtingen afgesloten van 22.00 tot 09.00 uur. AWV en het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwen voor ernstige hinder en roepen op om de omgeving te vermijden.

AWV bouwt een volledig nieuwe brug aan de Vaartstraat in Ranst. Sinds 1 februari 2024 voert de aannemer voorbereidende werken uit. De sloop van de oude brug staat op de planning tijdens de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 maart, van 22.00 tot 09.00 uur.

Grote verkeershinder verwacht

Voor de afbraak van de brug wordt de E34/E313 in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting loopt van het complex Wommelgem [18] tot complex Massenhoven [19] op de E313. Op de E34 is er een afsluiting tot aan complex Zoersel [20]. Wie van Hasselt naar Antwerpen of Gent rijdt en omgekeerd, rijdt rond via Brussel. Verkeer vanuit Eindhoven naar Antwerpen en omgekeerd rijdt via Breda. Tijdens de afbraak verwacht AWV ernstige verkeershinder. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt de weggebruikers met klem aan de omgeving te vermijden.

Start bouw nieuwe brug in april

De bouw van de nieuwe brug start in april 2024. De plaatsing van de fundering van de middenpijler is in de paasvakantie gepland. Het verkeer rijdt in die periode in elke richting over twee rijstroken. De busbaan richting Antwerpen wordt afgesloten. Tijdens de laatste drie weken van april werkt de aannemer verder aan de middenpijler. Het verkeer passeert dan over drie rijstroken, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt en Eindhoven. De busbaan blijft eveneens afgesloten. Weggebruikers houden best rekening met files en/of vertraagd verkeer. De opening van de spiksplinternieuwe brug is momenteel voorzien voor eind 2024.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/ranst.

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schakelt een versnelling hoger in de renovatie van bruggen. Sinds 2020 startten we de vernieuwing van 130 bruggen verspreid over heel Vlaanderen - van grote renovaties tot saneringen en herstellingen aan de structuur. Naast de vernieuwing van bruggen op de lijst van prioritaire kunstwerken, starten we dit jaar samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en de Vlaamse Waterweg nv ook een grootschalige publiek-private samenwerking ‘Overbruggen’ voor de renovatie van 49 vaste bruggen, waarvan 39 in het beheer van AWV.