Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing asfalt N74 in Pelt, richting Hasselt

Vernieuwing asfalt N74 in Pelt, richting Hasselt

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt in Pelt vanaf woensdag 17 november gedurende twee werkdagen een gedeelte van het wegdek van de Noord-Zuid (N74) in Pelt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “De vernieuwing van het wegdek zorgt voor een verhoogde veiligheid en meer rijcomfort voor de weggebruikers. Het gaat om een zone van zo’n 1,2 kilometer in de rijrichting Hasselt. In het voorjaar van 2022 plaatsen we ook dubbele vangrails in de middenberm van de N74 tussen het complex Eksel-Lindelhoeven en het complex Overpelt-Lommel. Uit de vele ongevallen blijkt dit een gevoelige locatie te zijn, met deze ingrepen hopen we de verkeersveiligheid te verhogen.” De asfaltwerken worden in twee fases uitgevoerd, zodat doorgaand verkeer steeds over één rijstrook voorbij de werken kan blijven rijden, tegen verlaagde snelheid.

Tijdens deze werkzaamheden zal de aannemer het asfalt van de rijweg vernieuwen over de volledige wegbreedte in de rijrichting Hasselt, tussen kilometerpunt 76,8 en 75,6 . Hij zal het huidige wegdek affrezen, het vervolgens in asfalt heraanleggen in één laag en nieuwe markeringen aanbrengen.  

In deze zone is er een lang uitgestrekte bocht waarin de weg naar de middenberm afhelt. Om terug naar buiten af te hellen is er aan het begin en het einde van de bocht een overgang nodig. Deze overgangszones zijn altijd gevoelig voor een goede afwatering. Ze worden nu gehalveerd in lengte, naar 30 meter, om zo de afwatering te verbeteren. 

De uitvoering van deze asfaltwerken is momenteel voorzien  op woensdag 17 en donderdag 18 november 2021. Er wordt overdag gewerkt. Afhankelijk van de voorspelde temperaturen, zou de uitvoering nog ietwat kunnen schuiven. 

Weersgevoelig

Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog gewijzigd worden. 

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering, verkeer over één rijstrook

Om de verkeershinder te milderen, worden de asfaltwerken in een twee fases uitgevoerd, één rijstrook per fase. 
Op die manier kan het verkeer richting Hasselt steeds over één rijstrook voorbij de werken blijven rijden. Voor de veiligheid van de arbeiders en de weggebruikers, geldt er een snelheidsbeperking ter hoogte van de uitgestrekte werfzone. 

Plaatsing 5,2 kilometer vangrail in middenberm: in voorbereiding

Op de N74 tussen het complex Eksel-Lindelhoeven en het complex Overpelt-Lommel wordt op korte termijn een dubbele vangrail voorzien in de middenberm over een afstand van 5,2 kilometer. Vermoedelijk kan de plaatsing door de aannemer gebeuren in het voorjaar 2022, na het doorlopen van de voorbereidende stappen. 

Vlaams minister Lydia Peeters: “Ondanks de toekomstige hervorming van de Noord-Zuid Limburg blijven we waar nodig ingrepen uitvoeren om de verkeersveiligheid te verhogen of te garanderen. Daarom vernieuwen we nu het wegdek van de N74 in Pelt en plaatsen we ook vangrails.”