Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing 8 km fietspad op Rullecovenstraat in Borgloon en Kortessem start maandag 5 september

Vernieuwing 8 km fietspad op Rullecovenstraat in Borgloon en Kortessem start maandag 5 september

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf maandag 5 september bijna 8 kilometer fietspad op de N76 Rullecovenstraat - Opeindestraat tussen Kerniel (Borgloon) en Kortessem. Aan weerskanten komt een volledig vernieuwd en verbreed fietspad in asfalt. Tijdens de werken blijft gemotoriseerd verkeer mogelijk, maar moet het rekening houden met versmalde rijstroken en een lokale omleiding richting Borgloon. Fietsers gebruiken het beschikbare fietspad in beide richtingen. De uitvoering zal zo’n 1,5 maand duren. 

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. Vanuit het relanceplan wordt extra investeringen voorzien in fietsinfrastructuur. Verspreid over heel Limburg voert AWV zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. AWV wil een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt.

AWV vernieuwt de fietspaden op de Rullecoven- en de Opeindestraat (N76) tussen Borgloon en Kortessem. Het gaat om de zone van net voorbij de Heuvelstraat in Kerniel, ter hoogte van de brug over de fietssnelweg, tot aan de rotonde met de Vinckenroyestraat (N777). In totaal goed voor bijna 8 kilometer fietspad. 

De Vlaamse Overheid investeert ongeveer 970.000 euro in deze vernieuwing. 

Breder fietspad in asfalt voor meer comfort

AWV gaat het fietspad aan weerskanten opbreken, verbreden naar 2 meter en voorzien van asfalt. De eerste meters van de zijstraten binnen de projectzone worden mee geasfalteerd. Het fietspad krijgt daar een rode coating (triflex) voor extra zichtbaarheid. De fietsoversteekpunten worden gemarkeerd. Daardoor verhoogt het fietscomfort en de veiligheid voor functionele en recreatieve fietsers. 

De werken starten maandag 5 september. Dat gebeurt in 2 fases, één per rijrichting. De aannemer vernieuwt eerst het fietspad over de volledige lengte richting Kortessem. Daarna volgt het fietspad richting Borgloon. De volledige uitvoeringstermijn bedraagt ongeveer anderhalve maand. 

Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer, fietsers in dubbelrichting

Het fietspad in de werfzone is over de volledige lengte onderbroken en niet toegankelijk. Fietsers rijden in beide richtingen over het beschikbare fietspad aan de overzijde. 

Voor gemotoriseerd verkeer tussen de Heuvelstraat en de Oorsprongstraat geldt eenrichtingsverkeer richting Kortessem. Richting Borgloon loopt een omleiding via de Oorsprongstraat. Tussen de Oorsprongstraat en de rotonde aan de Vinckenroyestraat rijdt verkeer via versmalde rijstroken op de N76. Zijstraten blijven maximaal toegankelijk, maar worden kortstondig afgesloten bij de asfaltwerken. Via de omliggende zijstraten blijft iedereen bereikbaar. 

Opgelet: asfaltwerken zijn weersgevoelig. De planning kan steeds wijzigen.