Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwde stelplaats De Lijn in Grimbergen wordt nu ook Hoppinpunt

Vernieuwde stelplaats De Lijn in Grimbergen wordt nu ook Hoppinpunt

Het aantal Hoppinpunten in Vlaams-Brabant blijft toenemen. In Grimbergen breidt het Agentschap Wegen en Verkeer de stelplaats van De Lijn uit tot Hoppinpunt. Langs de Brusselsesteenweg (N202) wordt onder andere extra ruimte voorzien voor fietsen, waarbij ook het fietspad op de gewestweg zelf wordt heraangelegd. De werken starten op 7 augustus en duren twee weken. Tijdens de werken wordt de rijstrook richting Brussel wordt ingenomen.

> Meer info over de werken

Werken vanaf 7 augustus

De hinder tijdens de werken blijft relatief beperkt. Zo kunnen voetgangers en fietsers zich aan de overkant van de weg verplaatsen (naast de rijweg richting Meise dus). Voor reizigers van De Lijn zal er geen hinder zijn: alle informatie over hun lijn vinden zij steeds in de app van De Lijn of via delijn.be/routeplanner.

Om de werken te kunnen uitvoeren, moet de rijstrook richting Brussel ingenomen worden. Verkeer richting Brussel rijdt daarom via de voorsorteerstrook, waar normaal het verkeer rijdt richting Meise dat wil afslaan naar de Wolvertemsesteenweg (N211). Verkeer naar Meise en de Wolvertemsesteenweg rijdt over de rechterrijstrook. Normaal gezien rijdt hier enkel verkeer dat rechtdoor of linksaf wil, maar tijdens de werken rijdt het verkeer dat linksaf wil ook op deze rechterrijstrook.

Stelplaats en Hoppinpunt in één

In 2016 en 2017 kreeg de stelplaats van De Lijn al een complete make-over met een nieuw onderhoudsgebouw, loodsen, dienstgebouw en busstation met verhoogde perrons. Dankzij een nagelnieuwe (overdekte) fietsenstalling konden ook fietsers er voortaan hun twee- of driewieler kwijt. “Nu krijgt het openbaar vervoernetwerk van de Noordrand er dus ook een Hoppinpunt bij.  Naast de kenmerkende paarse zuil breidt Wegen en Verkeer de bestaande fietsenstalling uit, zodat ook deelfietsen en buitenmaatse fietsen voldoende parkeergelegenheid krijgen. De K&R (Kiss and Ride) moet ervoor zorgen dat je makkelijk van de auto naar een ander vervoersmiddel kan ‘hoppen’.  Om ervoor te zorgen dat fietsers zich veilig kunnen blijven verplaatsen langs het Hoppinpunt, buigt Wegen en Verkeer het fietspad bovendien achter de K&R om”, aldus de uittredende Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken .

Hoppin: een initiatief van de Vlaamse overheid

Met Hoppin stimuleert Vlaanderen de modal shift: de overstap van de wagen als belangrijkste vervoermiddel naar meer duurzame mobiliteit zoals stappen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer, of een combinatie daarvan. Vlaanderen investeert daarom in voldoende mobiliteitsaanbod, in veilige (fiets)infrastructuur en in Hoppinpunten waar de reiziger vlot van het ene op het andere vervoermiddel overstapt. Zo wil Vlaanderen een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling en files, en inzetten op de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en gemeenten. 

Hoppin wil iedereen die zich in Vlaanderen verplaatst, zowel professioneel als in de vrije tijd, inspireren en verleiden om zijn mobiliteitsgedrag in vraag te stellen. Daarom gidst Hoppin de Vlaming doorheen duurzame mobiliteitsoplossingen en –initiatieven, zowel van de overheid als van private partners.  

Meer info: www.hoppin.be.