Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlichte oversteekplaats met regenboogkleuren op schoolroute in Opglabbeek

Verlichte oversteekplaats met regenboogkleuren op schoolroute in Opglabbeek

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 17 oktober 2022 aan een verlichte en gekleurde voetgangersoversteekplaats op het Dorpsplein (N730) in Opglabbeek, Oudsbergen. Ook het fietspad tussen de Hoeverkerkweg en bushalte wordt vernieuwd. Deze aanpassingen zullen de (school)route voor kinderen en actieve weggebruikers in deze omgeving een stuk veiliger maken. De nieuwe oversteekplaats kadert binnen de gehele vernieuwing van deze zone tot een veilige schoolomgeving. Er komt op termijn een rotonde met vrijliggende fietspaden en een Hoppinpunt bestaande uit een Hoppinzuil met informatie over alternatieve vervoersmiddelen en dienstregelingen alsook een overdekte fietsenstalling. De werken aan de oversteekplaats duren ongeveer één week. 

Aangepaste oversteekplaats, fietspad en parkings tegenover dorpsplein

De oversteekplaats voor voetgangers aan supermarkt Delhaize wordt verwijderd. Voetgangers kunnen voortaan enkel nog oversteken via de veiligere en beter zichtbare oversteekplaats aan de Hoeverkerkweg. Die wordt nu extra geaccentueerd met heldere verlichting en een regenboogzebrapad.

Aansluitend wordt de fietsenstalling verplaatst en wordt een nieuw fietspad aangelegd in de verharde berm tussen de Hoeverkerkweg en de zuidzijde van de bushalte. Bijgevolg worden ook de parkings ter hoogte van dit punt aangepast. 

Later, bij de aanleg van vrijliggende fietspaden rond de rotonde, komt er ook een fietspad vanaf de rotonde richting Gruitrode langs het Dorpsplein. Tijdens dit najaar worden eveneens al enkele voorbereidende werken uitgevoerd zodat de aanleg van de fietspaden aan de rotonde in 2023 vlotter verloopt.

Verder zal de gemeente Oudsbergen ook enkele maatregelen uitvoeren in de omgeving van het dorpsplein, zoals het invoeren van een fietsstraat in de Gildenstraat. 

De werken aan de voetgangersoversteek, uitgevoerd door AWV, starten 17 oktober en zullen ongeveer één week duren. Erna kan het nieuwe fietspad in gebruik genomen worden. De betonwerken zullen nog twee weken verder uitharden.

Minderhinder-maatregelen: lokale omleiding, beperkte hinder

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

Tijdens de werken geldt er éénrichtingsverkeer op de Centrumstraat en Dorpsplein richting Gruitrode vanaf het kruispunt met de Hoeverkerweg tot aan het kruispunt met de Weg naar Opoeteren. Het verkeer komende van Gruitrode en Louwel wordt gedurende één week omgeleid via de Speeltuinstraat, Manestraat, Droogstraat en komt uit aan Elcado op de Weg naar Zwartberg. 

Voor voetgangers en fietsers blijft de hinder beperkt. 

Alle info over gewijzigde bushaltes en dienstregelingen is te vinden via www.delijn.be.

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.