Overslaan en naar de inhoud gaan

Verleddingswerken Rupeltunnel (A12) starten op 16 september

Verleddingswerken Rupeltunnel (A12) starten op 16 september

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 16 september met verleddingswerken in de Rupeltunnel (A12) in Boom. Nieuwe ledverlichting moet de zichtbaarheid voor de weggebruikers verhogen en het energieverbruik doen dalen. De werkzaamheden vinden uitsluitend ‘s nachts plaats. Verkeer blijft mogelijk in beide richtingen door één tunnelkoker via versmalde rijstroken.

AWV zet volop in op moderne en duurzame verlichting in haar tunnels. De Rupeltunnel wordt momenteel verlicht met natrium- en fluorescentielampen. Die maken plaats voor duurzame ledverlichting. Zo laat het agentschap de onderhouds- en energiekosten aanzienlijk dalen. De werkzaamheden zijn goed voor een investering van vijf miljoen euro inclusief btw en kaderen in de grootschalige renovatie van Vlaamse snelwegtunnels.

Nachtelijke werkzaamheden, verkeer in beide richtingen mogelijk

De werken starten op maandag 16 september in de tunnelkoker richting Brussel. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, werkt AWV uitsluitend ‘s nachts. Van maandagavond tot zaterdagochtend, telkens tussen 20.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends, is de tunnelkoker afgesloten. Verkeer in beide richtingen blijft altijd mogelijk door de andere koker via versmalde rijstroken. Als alles vlot verloopt, start het agentschap in februari 2025 in de koker richting Antwerpen. De werkzaamheden duren een 120-tal nachten in totaal en zijn, onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden, afgerond tegen eind april 2025.

Baanbrug afgesloten wegens werken De Vlaamse Waterweg nv

Sinds begin augustus werkt De Vlaamse Waterweg nv (DVW) aan de Baanbrug (N177), vlak bij de Rupeltunnel. De brug is daarvoor volledig afgesloten in beide richtingen tot eind 2024. Dat zorgt voor extra verkeer dat door de Rupeltunnel rijdt. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor lokale filevorming.

Meer informatie

De timing is onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info over tunnelsluitingen kan u raadplegen via de kalender van de tunnelsluitingen. Meer informatie over de werken vindt u via wegenenverkeer.be/antwerpen.