Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersveilige rotonde Koolmijnlaan klaar, rijweg morgen opnieuw in alle richtingen open

Verkeersveilige rotonde Koolmijnlaan klaar, rijweg morgen opnieuw in alle richtingen open

“De bouw van een verkeersveilige rotonde op de kruising van de Koolmijnlaan (N72), Beverlosesteenweg en Leysestraat in Beringen is klaar”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De rotonde zal voor meer veiligheid en overzicht zorgen op een drukke gewestweg.” Morgen, woensdag 10 november, in de late namiddag gaat de Koolmijnlaan opnieuw in beide richtingen openen, na iets meer dan een half jaar van eenrichtingsverkeer.  De werkzaamheden verliepen vlot volgens planning.

Begin deze week zet de aannemer de spreekwoordelijke puntjes op de i. Hij voltooit de klinkerwerken en plaatst de definitieve wegmarkeringen. Gelet op de gunstige weersomstandigheden zal het weer wellicht geen roet meer in het eten gooien. 

 
Daarmee is de rotonde klaar en kan AWV morgen in de loop van de late namiddag de Koolmijnlaan opnieuw in beide richtingen openstellen, na een half jaar van eenrichtingsverkeer ter hoogte van de werfzone. De omleiding voor het verkeer van Beverlo en Leopoldsburg naar Beringen-centrum vervalt daardoor. De Beverlosesteenweg wordt opnieuw maximaal bereikbaar vanaf de Koolmijnlaan, net zoals de Leysestraat. En ook de fietsomleiding via de achterliggende straten geldt niet langer. Zo wordt de buurt rond Beringen-Mijn terug vlotter ontsloten. 

De Vlaamse Overheid investeerde 1,8 miljoen euro in dit project.

Rotonde voor vlotter en veiliger verkeer

“Met de aanleg van de rotonde in plaats van een lichtengeregeld kruispunt heeft AWV een drukke verkeersschakel tussen Beverlo en Beringen-centrum aanzienlijk verbeterd. Er liggen nu veilige fiets- en voetpaden met oversteekplaatsen voor de stapper en trapper”, zegt minister Peeters. "De bypass vanaf de Koolmijnlaan richting de Beverlosesteenweg, komend van Beverlo, is verdwenen en maakt de verkeerssituatie heel wat duidelijker. De moderne bushaltes in de vorm van bushavens zorgen ervoor dat de buurt vlot met het openbaar vervoer bereikbaar is.” Ondergronds ligt tot slot een gescheiden riolering. 

AWV, stad Beringen en de aannemer bedanken omwonenden, handelaars en weggebruikers voor het begrip en de goede verstandhouding tijdens de werken. Wegenwerken hebben altijd een impact op de buurt, zeker in dit geval samen met de invoering van eenrichtingsverkeer. Met de nodige minderhinder-maatregelen en een strak werkregime hebben we de hinder zo goed mogelijk willen beheersen. In oktober 2020 begonnen de voorbereidende nutswerken, dit jaar na de paasvakantie startte AWV met de aanleg van de rotonde.