Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeer vannacht naar vernieuwde brughelft viaduct Boorsem

Verkeer vannacht naar vernieuwde brughelft viaduct Boorsem

De werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan dit jaarbegin een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer vannacht omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al gestart met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag. Tijdens drie weekends in het voorjaar vernieuwt AWV ook het asfalt van de snelweg in de rijrichting Lummen, tussen het viaduct en het ecoduct Kikbeek.

Om de veiligheid op en rond het viaduct in Boorsem te verhogen, ondergaat de brugconstructie sinds begin 2022 een grondige renovatie. De brug wordt stapsgewijs ontmanteld tot op het gewapend beton, waarna ze plaatselijk wordt hersteld. Ook onderaan het viaduct blijken vele plaatselijke betonherstellingen nodig. De autosnelweg wordt zorgvuldig opnieuw opgebouwd. 

De initiële planning van de werken schoof al enkele maanden op, omdat er meer betonherstellingen nodig bleken dan aanvankelijk ingeschat. Deze lokale ingrepen worden sinds januari 2022 vooral onderaan het viaduct uitgevoerd, zijn zeer arbeids- en tijdsintensief en lopen nog tot de zomer van 2023. 

Nachtelijke kantwissel 

Tussen dinsdag 10/01 – 20u en woensdag 11/01 – 6u schuift AWV het verkeer stapsgewijs op naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Verkeer op de trage of rechterrijstrook richting Lummen blijft op de brughelft waar gewerkt wordt. Verkeer op de andere 3 rijstroken rijdt over het vernieuwde viaduct (zie afbeelding hieronder). De versmalde rijstroken, de snelheidsbeperking van 70 km/u en de tonnagebeperking op de linkerrijstrook blijven gelden. Het fietsverkeer rijdt tot het einde van de werken in twee richtingen op de zuidkant van het viaduct. Het fietspad aan de noordzijde wordt ook gerenoveerd.

Geluidsreducerende asfaltering: autosnelweg 3 weekends afgesloten richting Lummen

De E314 wordt opnieuw geasfalteerd vanaf het viaduct tot aan het ecoduct Kikbeek. AWV gebruikt een type asfalt met prestatie-eisen voor geluidsarme toplagen. Die werken worden uitgevoerd tijdens 3 weekends in april en mei, telkens van vrijdagavond tot maandagochtend.

Concreet wordt snelweghelft naar Lummen en dus ook afrit 33 Maasmechelen vanuit Nederland die weekends afgesloten vanaf knooppunt Kerensheide. Alle verkeer wordt omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. Richting Nederland blijft de snelweg en dus ook de op- en afrit  ‘Maasmechelen’ aan die zijde wel open. 

Meer info op www.wegenenverkeer.be/maasmechelen