Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeer vanaf donderdag over nieuwe Plantin en Moretuslei

Verkeer vanaf donderdag over nieuwe Plantin en Moretuslei

Begin 2019 ging de eerste schop in de grond. Vandaag, ongeveer twee jaar later, is de nagelnieuwe Plantin en Moretuslei zo goed als een feit. Aanstaande donderdag rijdt verkeer opnieuw in beide richtingen over de vertrouwde rijstroken. “De Plantin en Moretuslei staat voortaan synoniem voor meer verkeersveiligheid en meer comfort, in het bijzonder voor fietsers en voetgangers”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.
Helemaal afgerond is het project echter nog niet: begin volgend jaar wordt het kruispunt met de Quinten Matsijslei nog gedeeltelijk heraangelegd en worden er nog een aantal afwerkingen uitgevoerd. De hinder voor het verkeer blijft daarbij wel beperkt.

Ware metamorfose voor drukke invalsweg
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen hebben de Plantin en Moretuslei in goed twee jaar tijd over de volledige as vernieuwd, van aan de Charlottalei aan het Stadspark tot aan het Ringfietspad. “Er liggen nu aan weerskanten nieuwe fiets- en voetpaden van minstens 1,8 meter breed. Waar mogelijk is het fietspad zelfs twee meter breed. Dat is een verademing voor de vele dagelijkse fietsers die deze boulevard gebruiken om van en naar het historische centrum van de stad te rijden”, zegt minister Lydia Peeters. “Op een aantal kruispunten verdwenen de zogenaamde bypasses zodat afslaand verkeer en fietsers elkaar niet langer hinderen. En ook de twee rijstroken stadinwaarts en -uitwaarts zitten in het nieuw, en nog steeds gescheiden door een groene middenberm.”
 
Ondergronds is plaatselijk de riolering vernieuwd.
 
In diezelfde geest renoveerde AWV gelijktijdig het op- en afrittencomplex Borgerhout. Het kruispunt en de brug zijn opnieuw geasfalteerd. Voor fietsers liggen er nu ruime opstelzones en tweerichtingsoversteken langs de Singel.
 
“Belangrijke verkeersas wordt veiliger, overzichtelijker en groener”
Lydia Peeters, Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken: “Veilig fietsen langs gewestwegen moet overal mogelijk zijn, ook in een drukke stad zoals Antwerpen. Dat bewijzen we met de vernieuwing van de Plantin en Moretuslei. We creëren meer ruimte voor fietsers en voetgangers, met brede vrijliggende fiets – en voetpaden. Ik ben blij dat we als Vlaamse overheid ons steentje kunnen bijdragen aan veilige fietsverbindingen in Antwerpen.”
 
Koen Kennis, Antwerps schepen van mobiliteit: “Ik bedank alle Antwerpenaren, omwonenden en middenstand, voor hun begrip en medewerking de afgelopen jaren. Ook een pluim voor het ganse bouwteam, die de werken binnen de vooropgestelde termijn hebben afgerond. Het resultaat mag er zijn! De Plantin en Moretuslei is een belangrijke verkeersas, en die is vanaf nu een stuk veiliger, overzichtelijker en groener. Alle weggebruikers gaan er dankzij deze heraanleg op vooruit.”
 
Laatste afwerkingen Plantin en Moretuslei en aanpassing kruispunt Quinten Matsijslei in voorjaar 2021
Deze donderdag 17 december, in de loop van de namiddag, gaat de Plantin en Moretuslei open voor alle verkeer. Verkeer rijdt dan opnieuw in beide richtingen over de vertrouwde rijstroken en fietsminnend Antwerpen fietst aan weerszijden over de nieuwe fietspaden. De zijstraten, die sinds september waren afgesloten, worden ook opengesteld.
 
Begin volgend jaar zullen de werken nog niet helemaal uit het straatbeeld verdwenen zijn. Op de Plantin en Moretuslei moet de aannemer nog de laatste afwerkingen uitvoeren, waaronder onder meer het dichtzetten van de doorsteken ter hoogte van de Provinciestraat. Verder zullen er in februari nog betonherstellingen plaatsvinden aan de brug van de Luitenant Lippenslaan over de Antwerpse ring. Tot slot wordt ook het kruispunt met de Quinten Matsijslei nog gedeeltelijk heringericht. Aan de kant van het Stadspark verdwijnen de bypasses in functie van ruime fietsopstelzones. Op de hoek van het politiekantoor komt er ook meer groen (grasbetontegels). Deze werkzaamheden starten midden januari en duren vermoedelijk tot begin maart. Fietsers zullen steeds langs de werfzone kunnen en verkeer van de Quinten Matsijslei staduitwaarts blijft maximaal mogelijk.

Meer info over deze laatste werkzaamheden wordt in januari gecommuniceerd via de AWV-website en de projectnieuwsbrief.