Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligere inrichting kruispunt Belle Triene op Edingsesteenweg vanaf maandag 14 oktober

Veiligere inrichting kruispunt Belle Triene op Edingsesteenweg vanaf maandag 14 oktober

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 14 oktober 2024 met werken aan het kruispunt ‘Belle Triene’ op de Edingsesteenweg (N285) in Gooik. Het kruispunt met de Sint-Kwintenbaan en de Stuivenbergstraat wordt veiliger gemaakt door verkeerslichten te plaatsen. Deze worden zo ingesteld dat voetgangers en fietsers afzonderlijk groen licht krijgen. Andere ingrepen stimuleren onder andere het gebruik van het openbaar vervoer. De werken duren een tweetal maanden tot half december. 

> Bekijk ontwerp en verbeteringen aan Belle Triene 

Apart groen licht voor fietsers en voetgangers

Er komen verkeerslichten met apart groen licht voor voetgangers en fietsers, waardoor de oversteek veiliger wordt. Ook komt er een rechtsafstrook richting Lennik, waarvoor een deel van de parkeerstrook verdwijnt. Vanuit de Sint-Kwintenbaan (N282) kan het verkeer na de werken vlotter rechtsaf de gewestweg oprijden. Ook de Stuivenbergstraat blijft vanuit alle richtingen bereikbaar na de aanpassingswerken. 

‘Maximaal conflictvrij’ 

De regeling van de verkeerslichten is niet helemaal conflictvrij, maar ‘maximaal’ conflictvrij. Dat betekent dat er voor bepaalde rijbewegingen nog conflicten overblijven. Als je bijvoorbeeld op de Edingsesteenweg links afdraait (je komt van Eizeringen en rijdt richting Lennik, of je komt van Leerbeek en je rijdt richting Neigem), moet je nog altijd - net zoals in de situatie voor de werken - opletten voor tegenliggers. 

Werken in twee fasen

De werken gebeuren in twee fasen en duren naar verwachting tot half december, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er blijft steeds één rijstrook open op de Edingsesteenweg, waarbij verkeer om de beurt passeert via tijdelijke verkeerslichten. 

  • Fase 1 - vanaf maandag 14 oktober - werken op de weghelft richting Brussel / Verkeer rijdt via tijdelijke verkeerslichten om de beurt op weghelft richting Edingen 
  • Fase 2 - fasewissel vanaf eind november - met werken op weghelft richting Edingen / Verkeer rijdt via tijdelijke verkeerslichten om de beurt op weghelft richting Brussel 

> Bekijk het ontwerp, werfzones en omleidingen op www.wegenenverkeer.be/gooik onder ‘Veiliger kruispunt voor Belle Triene’.