Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligere fietsoversteekplaatsen en nieuwe bushalte op Gruitroderkiezel (N730) aan Muizendijkstraat en Luytenstraat in Bree

Veiligere fietsoversteekplaatsen en nieuwe bushalte op Gruitroderkiezel (N730) aan Muizendijkstraat en Luytenstraat in Bree

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt vanaf maandag 27 februari 2023 aan de fietsoversteekplaatsen op de kruising van de Gruitroderkiezel (N730) met de Muizendijkstraat (N760) en Luytenstraat. De opstelzone voor overstekende fietsers wordt veiliger ingericht. Gelijktijdig wordt de nabijgelegen bushalte op de Breekiezel (N730) richting Gruitrode verplaatst, toegankelijker en comfortabeler gemaakt om het openbaar vervoer interessanter te maken. Deze aanpassingen zullen de veiligheid en het comfort van schoolgaand verkeer, dat zich met de fiets of het openbaar vervoer verplaatst, verhogen. De werken duren een 5-tal weken.

Ruimere fietsopstelzones t.h.v. kruispunt Muizendijkstraat en toegankelijke bushalte richting Gruitrode

AWV werkt aan de oversteekplaatsen voor fietsers op de Gruitroderkiezel aan de Muizendijkstraat en Luytenstraat. De middeneilanden worden schuiner ingericht om de opstelzones voor fietsers te vergroten. Zo kunnen fietsers comfortabeler en veiliger in de middenberm halt houden wanneer zij in twee tijden oversteken. 

Aan de fietskruising met de Muizendijkstraat, langsheen de N730, wordt de mogelijkheid gecreëerd om in twee richtingen over te steken. Fietsers kunnen zich vervolgens een stukje over een dubbelrichtingsfietspad naar de aangepaste oversteekplaatsen begeven.

Verder wordt de bushalte rijrichting Gruitrode 200 meter verplaatst naar de noordzijde van het kruispunt, schuin tegenover de bushalte richting Bree. Met een verhoogd perron voldoet de nieuwe bushalte straks al deels aan de huidige normen op vlak van veiligheid, toegankelijkheid en comfort. In een volgende fase wordt er nog een bushokje en fietsenstalling geplaatst. 

Door deze bushalte te verplaatsen wordt ze tevens beschikbaar voor buslijnen die de Muizendijkstraat indraaien. De andere halte op de Breekiezel verdwijnt. 

De werken starten maandag 27 februari 2023 en zullen ongeveer 5 weken duren.

Minderhinder-maatregelen: beurtelings gemotoriseerd verkeer, lokale fietsomleiding

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

Voor fietsers geldt er een lokale omleiding via de Luytenstraat, Rooyerstraat en Oudstukkenstraat.

Gemotoriseerd verkeer op de Gruitroderkiezel en Breekiezel blijft beurtelings mogelijk over één rijstrook met tijdelijke verkeerslichten. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur in de werfzone. Van en naar de zijstraten Muizendijkstraat en Luytenstraat kan verkeer ook in twee richtingen beurtelings passeren.

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.