Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger verkeer op N8 Ieperstraat in Geluwe

Veiliger verkeer op N8 Ieperstraat in Geluwe

Woensdag 24 augustus start een aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer met werken op de Ieperstraat (N8) in Geluwe. “Middeneilanden en groenvakken moeten ervoor zorgen dat de weg smaller en overzichtelijker wordt om auto’s vanzelf te doen vertragen. De ingreep kadert binnen programma Mobiliteit Innovatief Aanpakken, kortweg MIA", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken duren ongeveer 4 weken, tot eind september 2022. Tijdens de werken moet het autoverkeer een omleiding volgen via de A19.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Dit project in Wervik is een MIA-project. Een nieuwe procedure om verkeersonveilige punten proactief aan te pakken. Dat is exact we hier doen op de Ieperstraat. Met enkele aanpassingen zorgen we ervoor dat de snelheid van auto’s daalt en de bebouwde kom van Geluwe meteen een stuk verkeersveiliger wordt. En dat zonder ellenlange procedures en ingewikkelde administratieve rompslomp.” 

Te hoge snelheid

De Ieperstraat (N8) in Geluwe is een brede en onoverzichtelijke gewestweg. De weg bestaat uit een brede strook asfalt met parkeerstroken ernaast. Heel uitnodigend voor automobilisten om snel te rijden. In de bebouwde kom van Geluwe zorgt dat voor onveilige situaties met fietsers en voetgangers. Daarom richt Wegen en Verkeer het stuk tussen de Kapellestraat en de huisnummers 152/172 - ongeveer 600 meter - helemaal opnieuw in. Op de parkeerstroken komen om de 30 meter grote groenvakken, die ervoor zorgen dat de weg smaller oogt. Voor het binnenrijden van de bebouwde kom komt ook een middeneiland. Dit zorgt voor een poorteffect, waarbij auto’s automatisch vertragen voor ze de bebouwde kom binnenrijden. 

Nieuwe bushaltes en wegdek

Naast de nieuwe inrichting wordt ook de infrastructuur zelf onder handen genomen. Het wegdek krijgt een nieuwe asfaltlaag, waar nodig wordt ook de fundering hersteld. Ook de twee bushaltes ‘Meubelpaleis’ worden vernieuwd. Ze krijgen allebei een verhoogd perron zodat iedereen makkelijk op de bus kan stappen. De bus houdt er voortaan ook halt op de rijweg zelf, in plaats van in een halte ernaast. Zo moet de bus haar voorrang niet opeisen om de halte te verlaten. Dat is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat de bus sneller kan wegrijden en stipter bij de volgende halte is. 

Ieperstraat 4 weken afgesloten, omleiding via A19

De werken gaan van start op woensdag 24 augustus en duren ongeveer 4 weken, tot eind september. Tijdens de werken wordt de werfzone op de Ieperstraat helemaal afgesloten voor doorgaand verkeer. Auto’s moeten in beide richtingen omrijden via de N58, de op- en afritten van de A19 en de Wervikstraat (N303). Voor fietsers is er geen omleiding: er wordt niet gewerkt op het fietspad, zij kunnen dus altijd op een veilige manier langs de werken fietsen.

Meer weten?

De laatste informatie vind je terug op wegenenverkeer.be/wervik