Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken voor fietsers in Sint-Martens-Latem: afslagstroken Kortrijksesteenweg/Xavier de Cocklaan (N43) verdwijnen

Veiliger oversteken voor fietsers in Sint-Martens-Latem: afslagstroken Kortrijksesteenweg/Xavier de Cocklaan (N43) verdwijnen

SINT-MARTENS-LATEM

Het Agentschap Wegen en Verkeer zet in op veilige schoolroutes. Door beperkte maar gerichte ingrepen wil het agentschap concrete verbeteringen aanbrengen om de verkeersveiligheid op schoolroutes te verbeteren. Op drie kruispunten met de Kortrijksesteenweg/Xavier de Cocklaan in Sint-Martens-Latem worden afslagstroken verwijderd en vervangen door parkeerstroken en groen in de midden- en zijbermen. Fietsers en voetgangers hoeven zo maar een rijstrook te dwarsen in plaats van twee. De werken duren in totaal drie weken.

Veilige schoolroutes
Vlaams minister Lydia Peeters: “Samen met de lokale besturen wil ik de verkeersveiligheid in Vlaanderen drastisch verhogen en zeker in de buurt van en op weg naar scholen. Het is zo belangrijk dat we ouders veilige schoolroutes en -omgevingen aanbieden zodat zij hun kinderen zelfstandig en op een veilige manier naar school kunnen laten gaan. Met deze beperkte maar heel concrete ingrepen maken we snel een voelbaar verschil voor de kinderen die dagelijks van en naar school moeten.”

Dat is ook zo in Sint-Martens-Latem, waar het Agentschap Wegen en Verkeer de afslagstroken op drie kruispunten zal verwijderen en zo het oversteken voor voetgangers en fietsers veiliger en makkelijker zal maken. Ter hoogte van de Zevecotestraat wordt de rechtse afslagstrook vervangen door een plantvak. Bij de Hulleweg en het Overmeerspark wordt de rechtse afslagstrook vervangen door een parkeerstrook en de linkse afslagstrook wordt deel van de middenberm.

Drie weken werken
De werken starten op maandag 2 oktober en eindigen op vrijdag 20 oktober, deze worden uitgevoerd in drie delen. Eerst werken we ter hoogte van de Zevecotestraat van maandag 2 tot en met donderdag 5 oktober. Van vrijdag 6 tot en met vrijdag 13 oktober werken we ter hoogte van Hulleweg. Als laatste is het Overmeerspark aan de beurt. Daar zijn we aan de slag van maandag 16 tot en met vrijdag 20 oktober.

Verkeer op N43 kan werfzones passeren
Voor voetgangers is er geen hinder tijdens de volledige duur van de werken. Fietsers richting Gent kunnen ook steeds passeren. Fietsers richting Deinze volgen een omleiding via nabijgelegen straten. Het openbaar vervoer ondervindt geen hinder, wel worden twee bushaltes tijdelijk opgeschoven zodat bussen niet moeten stoppen in de werfzone. Gemotoriseerd verkeer op de Kortrijksesteenweg/Xavier de Cocklaan kan altijd door, zij het via vrijgemaakte parkeerstroken of op een versmalde rijstrook. Verkeer in en uit de Zevecotestraat volgt een omleiding via nabijgelegen straten. Voor verkeer richting Deinze blijven de Hulleweg en het Overmeerspark bereikbaar, maar verkeer richting Gent kan niet links afslaan naar deze straten. Op bepaalde plaatsen in de werfzones zal er ook een parkeerverbod gelden.

> Meer details over de verkeershinder en parkeerverboden staan op de website van AWV: www.wegenenverkeer.be/sint-martens-latem