Veiliger fietsen en comfortabeler rijden na laatste asfalteringswerken op Windberg in Wemmel
Vanaf maandag 18 oktober tot en met vrijdag 22 oktober 2021 wordt de Windberg in Wemmel volledig afgesloten voor de laatste asfalteringswerken aan het nieuwe gescheiden fietspad en de rijweg tussen het kruispunt Rassel en grens met Merchtem, voorbij de Vierwindenlaan. Voor lokaal en doorgaand verkeer geldt de bestaande omleiding in beide richtingen. Fietsers en bussen van De Lijn kunnen wel uitzonderlijk doorrijden via de aangegeven routes. De lokale politiezone houdt extra controles tijdens deze week. Het beheer van de verkeerslichten aan het kruispunt Rassel worden door het agentschap overgenomen van de gemeente en mee vernieuwd tijdens de afsluiting voor de asfalteringswerken.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken:
“Vanaf maandag 25 oktober kan er weer een stuk veiliger gefietst worden tussen Brussel en Wemmel. Voor dit fietsproject op de Windberg investeert de Vlaamse regering 902.500 euro in totaal voor de heraanleg van 1 km gescheiden fietspaden en de omvorming naar een comfortabele rijweg met aangepaste bushaltes. Ongeveer de helft van dit totaalbedrag zijn relancemiddelen. Door werk te maken van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, willen we de fietsverplaatsingen in de regio een boost geven. We willen namelijk bij iedereen een fietsreflex creëren zodat er bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets wordt gedacht.”
Een week omleiding in beide richtingen voor doorgaand en lokaal verkeer
Fietsers mogen nog voorzichtig tijdens de asfalteringswerken binnen de werfzone verplaatsen en worden beurtelings naar het fietspad aan de overkant geleid. Ook de bussen van De Lijn mogen lokaal ter hoogte van de Vierwindenlaan doorsteken naar de steenweg op Merchtem waar ze al de hele werf lang tijdelijke haltes bedienen. Voor lokaal en doorgaand verkeer geldt de bestaande omleiding nu in beide richtingen.
Vrijliggende fietspaden in asfalt op deel Windberg
De verhoogd aanliggende fietspaden in beton en de rijweg van de Steenweg op Brussel / Kaasmarkt / Windberg vertoonden veel oneffenheden. “De fietspaden in klinkers werden opgebroken en heraangelegd met een betonnen fundering en een asfaltverharding. Tussen de rijweg en het fietspad zal een groenzone van 1m liggen. Het fietspad wordt zo een comfortabel en aangename zone voor de fietsers”, duidt Lydia Peeters. Om die ruimte te kunnen creëren, werden de parkeerstroken geschrapt. Aan het kruispunt van Windberg met de Vierwindenlaan is ook het opstelvak voor linksafslaand verkeer opgeheven.
Comfortabele bushaltes Windberg
Wegen en Verkeer vormde beide bushaltes Windberg om naar een bushalte met verhoogd perron, waarbij de bus stopt op de rijweg en het vrijliggend fietspad achter de bushalte ligt. Ook het bestaande zebrapad ter hoogte van de bushalte is licht verschoven naar de voetweg die een doorsteek vormt tussen de steenweg op Merchtem en Windberg. “Door deze aanpassing kunnen fietsers en pendelaars van De Lijn vlotter en veiliger de Windberg oversteken en minder mobiele mensen kunnen drempelvrij de bus nemen”, zegt minister Peeters.
Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn schrapt na uitvoering van deze werken beide haltes ‘Vier Winden’ op de Windberg. Deze haltes liggen op te korte afstand van de haltes ‘Windberg’ en worden weinig gebruikt.
Rijweg Steenweg op Brussel/Kaasmarkt op een later tijdstip
Op dit moment loopt er een studie vanuit de Werkvennootschap naar de mogelijke alternatieven voor het verdere traject van de fietssnelweg F213 tussen Brussel en de grens met Merchtem. Ook het tweede deel van de gewestweg N290 vanaf Rassel tot aan de Isidoor Meyskensstraat maakt deel uit van deze studie. Na de studie van de Werkvennootschap zal duidelijker worden wanneer en door wie het aansluitende deel kan uitgevoerd worden. Wat vaststaat is dat de fietsinfrastructuur, de bushaltes en het wegdek van de Steenweg op Brussel/Kaasmarkt tussen de Isidoor Meyskensstraat en het kruispunt met Rassel in de nabije toekomst verbeterd worden.