Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger en vlotter kruispunt N44-Krommewege in Maldegem

Veiliger en vlotter kruispunt N44-Krommewege in Maldegem

MALDEGEM

Op 6 november start de aannemer met werken aan het kruispunt van Krommewege met de N44 in Maldegem. Met deze werken willen het Lokaal Bestuur Maldegem en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het kruispunt veiliger maken en de toegang tot het bedrijventerrein vlotter laten verlopen. Deze heraanleg past binnen de bredere transformatie van het bedrijventerrein waar de gemeente al enkele jaren aan werkt. Dit najaar voeren we vooral voorbereidende werken uit om op 10 januari 2024 te starten met de eigenlijke heraanleg. Tegen juni 2024 moeten de werken volledig afgerond zijn. Tijdens de eerste fase van de werken dit najaar is de verkeershinder beperkt. Volgende week dinsdag 24 oktober organiseren we een infosessie voor de omliggende bedrijven.

Transformatie bedrijventerrein
Lokaal Bestuur Maldegem, Veneco, Aquafin en het Agentschap Wegen en Verkeer transformeren samen het bedrijvenpark ter hoogte van Krommewege/Vliegplein/Steenhouwerslaan/Industrielaan. Deze werken worden gefaseerd uitgevoerd in diverse deelprojecten over een tijdsspanne van 10 jaar. Het project REN09 Fase 1 betreft de optimalisatie van het verkeersknooppunt N44-Krommewege.
De volgende werken worden doorgevoerd:

  • Krommewege West wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
  • Op de N44 komende van Aalter wordt een rechtsafslagstrook aangelegd voor het bedrijventerrein in te rijden.
  • Op de N44 komende van Antwerpen/Kust wordt de afslagstrook naar het bedrijventerrein verlengd.
  • Komende van het bedrijventerrein wordt een linksafslag- en rechtsafslagstrook aangelegd voor een veel vlottere verkeersafwikkeling.
  • Er wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd tussen de N44 en de Industrielaan zodat fietsers niet meer op de rijbaan moeten rijden.
  • Er wordt een veilige fietsoversteek gerealiseerd op de N44 van Krommewege West naar Oost.
  • Het bestaand dubbelrichtingsfietspad komende van Kleit langs de N44 wordt verplaatst en aangesloten op het nieuw dubbelrichtingsfietspad van Krommewege.c
  • Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

Voorbereiding voor minder hinder
Op maandag 6 november starten de eerste werken voor de heraanleg van het kruispunt N44-Krommewege.
In de voorbereidende fase voeren we voornamelijk werken uit die ervoor zorgen dat het verkeer tijdens de eigenlijke heraanleg van het kruispunt zo vlot en veilig mogelijk kan blijven verlopen. Het gaat om:

  • Aanleg van een tijdelijke op- en afrit op de Industrielaan met de N44.
  • Aanleg van een fietspad langs de dienstweg N44.
  • Aanleg vrachtwagenhalteerplaats Industrielaan ter hoogte van de Politie.
    Verder zal ook Krommewege West afgesloten worden van het kruispunt. Deze werken duren tot het einde van dit jaar.

Verkeerssituatie vanaf 6 november
De verkeerssituatie ziet er uit als volgt:

  • Voetgangers: kunnen steeds langs de werf.
  • Fietsers: komende van Maldegem richting bedrijventerrein kunnen niet oversteken aan het kruispunt N44 – Krommewege. Zij moeten de N9 volgen tot aan de Roterij om zo het bedrijventerrein te bereiken. Fietsers komende van Kleit kunnen via een dienstweg langs de N44 het Bedrijventerrein bereiken.
  • Gemotoriseerd verkeer: Er is geen impact op het gemotoriseerd verkeer van en naar het bedrijventerrein via het kruispunt N44 – Krommewege. Bewoners van Krommewege West kunnen via de N44a (Aalterbaan) de N44 bereiken.

Werken vanaf januari 2024
Eens de voorbereidingswerken zijn afgerond (fase 1), gaan de effectieve werken (fase 2) begin januari 2024 van start. Deze werken zullen ongeveer vijf maanden duren rekening houdend met gunstige werk- en weersomstandigheden. De verkeersmaatregelen in deze verdere fase worden tijdig gecommuniceerd.

Infoavond op dinsdag 24 oktober
Op dinsdag 24 oktober organiseren de gemeente Maldegem en AWV twee infosessies voor de bedrijven in de omgeving. 
Wanneer: dinsdag 24 oktober 2023 om 17.00 uur en 18.30 uur
Waar: CC Den Hoogen Pad: Elisabethstraat 3, 9991 Adegem

Meer informatie over de werken is te vinden op www.wegenenverkeer.be/maldegem.