Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige, verlichte fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Veilige, verlichte fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer start maandag 1 juli 2024 met wegenwerken op de Diestersteenweg (N716). De fietsoversteekplaats op de grens tussen Nieuwerkerken en Sint-Truiden wordt veiliger ingericht en voorzien van verlichting. Ook zal op zo’n 100 meter voor en na de oversteek de wegverlichting vleermuisvriendelijke eigenschappen hebben. De werken duren ongeveer drie weken

Vernieuwing en verbreding fietszone

De fietsinfrastructuur aan de oversteek wordt verbreed en vernieuwd. Hiervoor gebeuren er langs beide zijden ook enkele aanpassingen aan de gracht en beek. Er komen onder andere nieuwe leuningen en kopmuren tegen valgevaar. Het fietspad krijgt plaatselijk een nieuwe asfaltlaag met bijhorende markeringen. Oneffenheden worden weggewerkt zodat fietsers veilig de oversteek kunnen bereiken. Waar nodig wordt ook de fundering vervangen. De werken werden eerder aangekondigd, maar konden door de hoge waterstand van de Kelsbeek niet starten.

Vleermuisvriendelijke straatlampen

In de omgeving van het natuurgebied Kelsbroek leven vleermuizen, die vooral in het donker actief zijn. Om hun bioritme niet te hinderen zal in de oversteekzone speciale amberkleurige verlichting komen. De fietsoversteek krijgt ook een duidelijk zichtbare verlichtingspaal. Enkel wanneer fietsers naderen, bij schemering of in het donker, worden de sensoren van de nieuwe verlichtingsinstallaties automatisch geactiveerd en springen de lichten enkele minuten aan.

Minderhinder-maatregelen: beurtelings verkeer, fietsomleiding

Het verkeer kan op de Diestersteenweg in beide richtingen vertraagd en beurtelings doorrijden dankzij tijdelijke verkeerslichten. Fietsers volgen een lokale omleiding via Kelsbeek en Terbeek. De voorbereidende werken aan de wegverlichting verlopen doorgaans in de bermen, met beperkte hinder op het fietspad. Dat geldt ook voor de afwerking en aansluiting van de lampen.

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen.