Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fietspaden voor Schaarbeeklei in Vilvoorde

Veilige fietspaden voor Schaarbeeklei in Vilvoorde

Het Agentschap Wegen en Verkeer start in de week van 4 oktober met werken op de Schaarbeeklei (N1) in Vilvoorde. “De weg krijgt een nieuwe indeling: in plaats van de smalle fietspaden die er vandaag liggen, wordt plaats gemaakt voor een breed en veilig fietspad in elke rijrichting”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken duren tot eind december 2021. “Het project kadert in het fietsrelanceplan, waarmee we de fietsveiligheid en -comfort langs gewestwegen fors willen verhogen.”

>> meer informatie over de werken 

Minister Peeters:  “Voor grote herinrichtingsprojecten waarbij we gewestwegen volledig ‘van gevel tot gevel’ vernieuwen,  moeten we veel procedures doorlopen en daar gaat veel tijd over. Vanuit Vlaanderen blijven we investeren in die noodzakelijke integrale herinrichtingen, maar tegelijkertijd zal ik met mijn “fietsrelanceplan” op cruciale verbindingswegen zoals de Schaarbeeklei al belangrijke verbeteringen verwezenlijken voor de pendelaar en de vrijetijdsfietser. De ambitie ligt hoog: de vele mensen die tijdens de coronacrisis uit de wagen en op de fiets stapten,  op de fiets houden, maar ook meer fietsers aantrekken. Dat kan alleen maar als we voor efficiëntie gaan en op verschillende snelheden werken.”  
 
Herindeling rijweg
Vandaag fiets je langs de Schaarbeeklei over smalle fietspaden, vlak bij de auto’s. Met een nieuwe indeling van de rijweg komt hier verandering in. Langs beide kanten van de rijweg komt een breed en duidelijk afgescheiden fietspad. Waar het kan, komt dit fietspad achter de parkeerstrook te liggen. Zo fiets je helemaal afgeschermd van het autoverkeer. Om plaats te maken voor het fietspad, verdwijnt er een rijstrook voor auto’s. Er blijft nog een rijstrook in elke rijrichting over.

Nieuwe bushaltes aan Machelenstraat
Naast de nieuwe fietspaden, legt Wegen en Verkeer ook nieuwe bushaltes aan. Ter hoogte van de Marie Joséwijk, aan de Machelenstraat, komt een halte richting Brussel en eentje richting Vilvoorde. De haltes krijgen allebei een verhoogd perron, zodat iedereen comfortabel op de bus kan stappen.
 
Energiezuinige LED-verlichting
In de week van 4 oktober start de aannemer met voorbereidende werken. Alle verlichtingspalen worden verplaatst naar de middenberm en er wordt energiezuinige LED-verlichting geïnstalleerd. In een volgende fase starten de werken aan de rijweg zelf.
 
Autoverkeer vertraagd tijdens werken
De aannemer zorgt er tijdens de werken voor dat fietsers en voetgangers veilig langs de werken kunnen zonder ver om te lopen of fietsen. Automobilisten zullen ook altijd in de beide rijrichtingen door kunnen rijden, maar er zullen plaatselijk rijstroken ingenomen worden en daardoor zal het autoverkeer tijdens de spitsuren soms trager verlopen dan in de situatie zonder werken. 
 
Parkeerverbod
 In een eerste fase van de werken, vanaf 4 oktober, zal er gewerkt worden op de weghelft in de rijrichting van Vilvoorde. Die fase zal ongeveer drie weken duren. In een tweede fase zal er ongeveer drie weken in de rijrichting van Brussel gewerkt worden. Er zal in iedere fase een parkeerverbod gelden per weghelft (eerst richting Vilvoorde en daarna richting Brussel).
 
“Fietsrelanceplan” Vlaamse Regering: meer fietsers
De werken in Vilvoorde maken deel uit van het “fietsrelanceplan” van Vlaams minister Lydia Peeters. Om meer mensen op de fiets te krijgen en om de economie een boost te geven, verbetert het Agentschap Wegen en Verkeer in 2021 de fietsinfrastructuur langs een reeks  gewestwegen. Op bepaalde plaatsen worden nieuwe of bredere fietspaden aangelegd, op andere locaties worden bestaande fietspaden comfortabeler gemaakt.  

Schaarbeeklei in Vilvoorde krijgt veilige fietspaden: werken starten in week van 4 oktober