Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fietsonderdoorgang aan Sint-Lievenspoort in Gent geopend

Veilige fietsonderdoorgang aan Sint-Lievenspoort in Gent geopend

Met een gloednieuwe fietsonderdoorgang langs de Schelde onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort, is één van de gevaarlijkste fietsoversteekplaatsen langs de Gentse stadsring weggewerkt. Op 10 juli konden de eerste fietsers veilig onder het kruispunt door fietsen in plaats van de zeven rijstroken op het kruispunt te dwarsen. De oversteekplaats op het kruispunt verdwijnt. Die aan de kant van het Zuid is ook aangepast, zodat fietsers hier in twee richtingen kunnen oversteken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden: "Eén van de gevaarlijkste plekken voor fietsers in Gent is voorgoed verleden tijd. Met deze realisatie maken we de fietstocht naar het werk of de school voor veel mensen een pak veiliger. Een investering van 3,7 miljoen euro die de verkeersveiligheid volledig ten goede komt"

Gents Schepen van Openbare werken Filip Watteeuw: “Ik ben bijzonder blij met de nieuwe onderdoorgang. De oversteek over het kruispunt is een nachtmerrie voor fietsers: complex, zeer druk en grote afstanden te overbruggen. Nu kunnen fietsers in veilige en comfortabele omstandigheden hun weg verder zetten. Dit is echt een heel belangrijke stap vooruit voor de verkeersveiligheid in Gent.”

veilige fietsonderdoorgang aan Sint-Lievenspoort in Gent geopend

Fietsonderdoorgang met dubbelrichtingsverkeer
Dagelijks steken honderden fietsers over aan het kruispunt van de stadsring (Sint-Lievenslaan) met de B401 en Bellevue om richting Dampoort of Ledeberg te rijden. Aangezien fietsers hier het op- en afrijdend snelwegverkeer (E17/E40) dwarsen, was het tot voor kort een bijzonder onveilig punt. Door de aanleg van een fietsonderdoorgang langs de Schelde kunnen fietsers de stadsring volgen onder het kruispunt door, zonder autoverkeer te kruisen. Door de fietsonderdoorgang tweerichtingsverkeer te maken, profiteren ook de  fietsers vanuit de richting van Ledeberg van de veilige onderdoorgang. Voor voetgangers is er langs beide zijden van het kruispunt een trap voorzien naar de onderdoorgang.

veilige fietsonderdoorgang aan Sint-Lievenspoort in Gent geopend

Aangepaste fietsoversteek aan de kant van het Zuid
Met de opening van de onderdoorgang, verdwijnt de fietsoversteek op het kruispunt. Om alle bewegingen mogelijk te houden, is de oversteek aan de andere kant van het kruispunt, aan de kant van het Zuid, aangepast naar een oversteek in twee richtingen.

Extra rijstrook op afrit naar Sint-Lievenspoort
Er is ook winst geboekt voor het autoverkeer: de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort kreeg een extra rijstrook voor vlotter verkeer.