Overslaan en naar de inhoud gaan

veilig en vlot oversteken in Zaventem aan kruispunt fietssnelweg F3 Leuven-Brussel

veilig en vlot oversteken in Zaventem aan kruispunt fietssnelweg F3 Leuven-Brussel

Sinds enkele dagen kunnen de vele pendelaars die elke dag gebruikmaken van de fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel vlotter en veiliger oversteken aan het kruispunt met de Mechelsesteenweg (N227). “Alweer een fietsrelance project dat we kunnen afvinken. Wegen en Verkeer installeerde op dit kruispunt verkeerslichten die uitgerust zijn met een detectiesysteem zodat fietsers nooit lang moeten wachten om te kunnen oversteken. Daarnaast werd ook het kruispunt heringericht zodat de wachtende fietsers nu beter zichtbaar zijn en wat meer ruimte hebben bij het wachten”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

 

Bredere uitrit

Eind november was Wegen Verkeer in de weer in de Erpsestraat in Nossegem, waar de fietssnelweg F3 de Mechelsesteenweg (N227) kruist. Voor de werken was de uitrit van de Erpsestraat naar de Mechelsesteenweg redelijk smal. De combinatie van uitrijdende auto’s met overstekende fietsers zorgde regelmatig ook voor gevaarlijke situaties. Met enkele aanpassingen komt daar een einde aan. De uitrit naar de Mechelsesteenweg is nu iets breder. Zo kunnen auto’s veilig uitrijden, zonder fietsers te hinderen.
 

Fietsers automatisch gedetecteerd

Op woensdag 14 december werden de verkeerslichten  aan het kruispunt in werking gesteld. De installatie is uitgerust met een radar die automatisch aankomende fietsers detecteert. Er is ook een drukknop voorzien waarmee de fietsers groen licht kunnen aanvragen, voor het geval je niet gedetecteerd werd. Als fietser sta je dus nooit lang te wachten om over te steken.
 

Vlaams herstelplan

Deze werken werden deels gefinancierd met middelen uit het herstelplan ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse Regering. “Onze Vlaamse fietsambitie is duidelijk: meer een veilig fietsverkeer. Willen we meer mensen op de fiets krijgen, dan moet dit veilig en comfortabel kunnen en daar staan investeringen tegenover. Het project aan de Mechelsesteenweg is een fietsrelance project en zo zijn er nog een reeks aan projecten langs gewestwegen in Vlaams-Brabant. Op bepaalde plekken worden nieuwe of bredere fietspaden aangelegd, op andere locaties worden bestaande fietspaden comfortabeler gemaakt”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters.