Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf woensdagavond 10 november opnieuw verkeer mogelijk tussen Leuvensesteenweg (N3) en E40 in Boutersem

Vanaf woensdagavond 10 november opnieuw verkeer mogelijk tussen Leuvensesteenweg (N3) en E40 in Boutersem

De onderhoudswerken op de Neervelpsestraat/Smidstraat/Stationsstraat (N234) in Boutersem die in mei zijn gestart, worden deze week afgerond. Over een afstand van ongeveer twee kilometer, na het op- en afrittencomplex van de E40 tot net voor het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N3), kreeg de rijweg nieuwe asfaltlagen. Wegen en Verkeer nam binnen de bebouwde kom en ter hoogte van het kruispunt een reeks maatregelen om de aandacht voor fietsers te verhogen. Op woensdag 10 november zijn de werken klaar en kan de volledige rijweg weer open voor alle verkeer.

Herinrichting en aanpassing voorrangsregeling aan kruispunt Stationsstraat met Smidstraat

Wie van de E40 via de Smidstraat naar de Leuvensesteenweg (N3) reed, gaf voorrang aan het verkeer vanuit Vertrijk. Logisch was deze keuze echter niet, omdat de Smidstraat een belangrijke verbinding is voor het verkeer van de E40 richting Boutersem. Daarom besliste Wegen en Verkeer in samenspraak met de gemeente Boutersem om de voorrangsregeling om te draaien aan de Stationsstraat. Vanaf woensdagavond 10 november geven bestuurders vanuit Vertrijk dan ook voorrang aan het verkeer op de Smidstraat.



Vanaf de basisschool De Notelaar tot aan de wegversmalling iets voorbij de Kerkweg werd een zone 30 ingevoerd. Binnen dezelfde bebouwde kom werd er hoogte van de Smidstraat 5D aan het toegangspad naar de achterliggende voetweg een zebrapad aangelegd. Om de zichtbaarheid te vergroten geldt er zowel voor als achter het zebrapad een parkeerverbod. Het kruispunt van de Smidstraat met de Stationsstraat kreeg fietssuggestiestroken, zodat de fietser een prominente plek in het verkeer kan innemen. Tesamen met de aanleg van een rammelstrook in de bocht naar de Stationsstraat wordt de alertheid van de automobilist verhoogt. Het gemeentebestuur van Boutersem maakt van de gelegenheid gebruik om de voetpaden in de bebouwde kom te vernieuwen van aan het kruispunt met de Kerkweg tot aan het kruispunt met de Stationsstraat. 

 

Renovatie over 2 km wegdek

Naast de herinrichting van het kruispunt met de Stationsstraat onderging het wegdek van de gewestweg N234 een verjongingskuur. Over een afstand van 2 kilometer legde het agentschap een nieuwe bovenlaag in asfalt aan. Vooral in de Smidstraat en Neervelpsestraat vermindert dit het rolgeluid voor omwonenden en verhoogt het rijcomfort voor iedereen. Voordien reed verkeer hier namelijk over betonplaten die door intensief gebruik en ouderdom een erg oneffen wegdek vormden.

 

Vernieuwing voetpaden bebouwde kom

De gemeente Boutersem maakte van de renovatiewerken gebruik om gelijktijdig nieuwe voetpaden aan te leggen in de zone van de bebouwde kom, vanaf de Stationsstraat tot iets voorbij de Kerkweg. Bewoners van de Smidstraat kunnen zo weer comfortabel te voet door de straat en ondervinden tegelijk minder geluidshinder van het verkeer.

 

Tweerichtingsfietspad over 300m aan complex E40 in 2022 

Aangezien de Smidstraat te smal is om er gescheiden fietspaden aan te leggen bespreken Wegen en Verkeer, het gemeentebestuur van Boutersem en de Provincie Vlaams-Brabant andere oplossingen, waaronder de aanleg van een tweerichtingsfietspad ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E40, om de conflicten met het op- en afrijdend autoverkeer tot een minimum te beperken.

De Vlaamse regering heeft kredieten vrijgemaakt via het Vlaamse herstelplan om dit tweerichtingsfietspad dat over 300m loopt, in het voorjaar van 2022 te kunnen uitvoeren.

Meer info over de toekomstige werken zijn binnenkort terug te vinden op wegenenverkeer.be/boutersem.