Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf volgende week markeringswerken op de Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout

Vanaf volgende week markeringswerken op de Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout

Vanaf volgende week vinden de markeringswerken plaats op de Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout (Antwerpen). De rijstroken krijgen over de volledige lengte en breedte een rode kleur die de fietsstraat symboliseert. Hiermee levert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een inspanning op korte termijn om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verhogen. De markeringswerken zullen wel voor (geur)hinder zorgen voor de omwonenden.

Weg in de verf zetten

De herstellingswerken, waarbij de aannemer de onregelmatigheden in het wegdek heeft weggewerkt, worden deze week afgerond. Vanaf volgende week vinden de markeringswerken plaats. Hierbij krijgt de volledige rijweg een rood jasje. Op de rijbaan komt afwisselend het fietsstraat-bord en ‘30’ om de snelheid aan te duiden en worden andere witte wegmarkeringen opnieuw aangebracht. Tot slot worden ook de verkeersborden geplaatst die de Turnhoutsebaan omvormen tot een fietsstraat.
 
Minister Lydia Peeters: “Ik ben tevreden dat er volgende week kan gestart worden met het aanbrengen van de rode slemlaag en dat we nog voor de zomer de Turnhoutsebaan omgezet hebben in een fietsstraat. Met deze maatregel willen we op korte termijn de veiligheid van de actieve weggebruiker vergroten. Dat er veel leerlingen in de buurt naar school gaan was een extra motivatie voor mij om hier snel te schakelen. Intussen werken we met AWV ook verder aan de lange termijnoplossing voor de Turnhoutsebaan. De bedoeling is om de weg van gevel tot gevel onder handen te nemen en volwaardige fietsvoorzieningen aan te leggen voor de actieve weggebruikers. Deze herinrichting is gekoppeld aan de studie en de werken die De Lijn zal doen voor de opening van de premetrostations onder de Turnhoutsebaan.”

Planning dag op dag bepaald

De Turnhoutsebaan is opgedeeld in 10 zones, die elk één werkdag in beslag nemen. In principe werkt de aannemer de zones één na één af, vanaf de Stenenbrug stadinwaarts tot aan de Kerkstraat en dan vanaf de Kerkstraat staduitwaarts tot aan de Stenenbrug. Toch zijn er een aantal voorwaarden waarmee rekening gehouden moet worden tijdens de werken, waardoor de volgorde kan wijzigen. Bovendien zijn de werken zeer weersafhankelijk en kunnen ze enkel uitgevoerd worden op een droog wegdek. Als het regent of kort nadat het geregend heeft, kan er niet gewerkt worden.
 
AWV bekijkt de planning dag per dag en zal dagelijks communiceren via www.wegenenverkeer.be/turnhoutsebaan (rode kader bovenaan de webpagina) welke zone de volgende dag aangepakt zal worden. Omdat de weersverwachtingen er voor maandag en dinsdag niet goed uitzien, zal de eerste werkdag wellicht op woensdag 29 juni zijn. Ten laatste op 15 juli hoopt AWV alle markeringen aangebracht te hebben.

Verkeer mogelijk tijdens de werken

De markeringswerken gebeuren zone per zone. Tijdens de werken geldt een parkeerverbod ter hoogte van de werfzone. Gemotoriseerd verkeer op de Turnhoutsebaan kan in beide richtingen blijven rijden, en kan plaatselijk over de tram-busbaan voorbij de werken. Zijstraten van de Turnhoutsebaan zijn elk één dag afgesloten door de markeringswerken. Fietsers volgen een omleiding via de achterliggende straten.
 
AWV vraagt met aandrang om het parkeerverbod in de werfzone te respecteren en niet door de pas aangebrachte kleurlaag te rijden om schade aan de auto te vermijden.

(Geur)hinder voor omwonenden

Net zoals de zijstraten zullen ook de garages langs de Turnhoutsebaan één dag afgesloten zijn. Bewoners blijven op de hoogte van welke dag hun garage niet toegankelijk is via de website van AWV.
 
Het aanbrengen van de rode kleurlaag brengt een specifieke en penetrante geur met zich mee. Die geur is heel sterk en zal hinderlijk zijn voor omwonenden. De geur kan ook tot enkele dagen na aanleg blijven aanhouden.