Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 5 augustus twee weken ernstige hinder op Brusselse buitenring

Vanaf 5 augustus twee weken ernstige hinder op Brusselse buitenring

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 5 augustus aan de tunnelingang van de buitenring richting Zaventem. Daarom moet het verkeer daar gedurende twee weken (tot en met 18 augustus) over één rijstrook rijden. Het verkeer dat vanuit Waterloo komt, houdt dus best rekening met extra wachttijden.

Verkeer van Waterloo naar Zaventem over één rijstrook

Op maandag 5 augustus start de aannemer met onderhoudswerken aan de betonnen zijwanden van de tunnel op de buitenring. Net zoals bij de zijwand van de binnenring, wordt eerst het verouderde beton verwijderd. Daarna wordt nieuwe wapening geplaatst. De werken duren twee weken: tot en met zondag 18 augustus.

Om aan de zijwanden te kunnen werken, heeft de aannemer voldoende ruimte nodig. Daarom wordt er gedurende twee weken een rijstrook ingenomen. Het verkeer zal in die periode enkel over de linkerrijstrook door de tunnel kunnen rijden.

De info over de nieuwe verkeerssituatie brachten we samen in een overzichtelijke video van enkele minuten. Let op: toen de video werd opgenomen lag de timing van de werken aan de zijwanden van de buitenring nog niet vast. Daarom spreken we in de video van de periode 'tussen 29 juli en 19 augustus'. Nu weten we dat de werken zullen gebeuren van 5 tot en met 18 augustus.

De werken aan de zijwand van de tunnelingang van de binnenring - ook daar moest een rijstrook ingenomen worden om de werken veilig te kunnen uitvoeren (© MRPRODUCTIONS)

Ernstige hinder op binnenring houdt aan tot eind november

Hoewel het verkeer dat van de binnenring de E411 richting Namen neemt, sinds 13 juli opnieuw over hun 'eigen' rijstrook beschikt, zal de ernstige hinder op de binnenring aanhouden tot eind november (niet tot half november, zoals eerst aangekondigd werd).

De werken die momenteel - en binnenkort - lopen zijn sterk weersafhankelijk. Zo kan er bijvoorbeeld geen nieuwe waterdichtingslaag gelegd worden als het regent. Het is dus mogelijk dat de planning verschuift en dat we de communicatie moeten bijsturen.  

Van Waterloo naar Oudegem via Vierarmenkruispunt of afrit Maleizen E411, NIET via afrit Jezus-Eik

Wegen en Verkeer vraagt nog steeds aan de bestuurders die vanuit Waterloo naar Oudergem willen rijden, om via het Vierarmenkruispunt linksomkeer te maken richting het Leonardkruispunt en zo naar Oudergem te rijden. Een ander alternatief is om op de E411 door te rijden tot aan het op- en afrittencomplex van Maleizen en daar een keerbeweging te maken. We vragen expliciet om niet te keren in Jezus-Eik. Aan dit op- en afrittencomplex en de Kersenbomenlaan is het in de situatie zonder werken vaak al heel druk. Als er nog eens veel automobilisten bij komen die daar een keerbeweging maken, worden de wachtrijen heel lang - tot grote frustratie van de mensen die er in de buurt wonen en de handelaars in op de Brusselsesteenweg.

Vanaf najaar 2024 werken aan tunnel van de E411

Net zoals de afgelopen maanden (sinds de start van de werken in april 2023) zal de tunnel van de ring ‘s avonds en ‘s nachts afgesloten worden tot eind dit jaar. Ook overdag zal er hinder zijn, maar we weten nog niet precies wanneer en waar. Zodra er een detailplanning is, delen we die informatie.

Vanaf het najaar starten er ook onderhoudswerken aan de tunnel van de E411 en aan de fiets- en paardentunnel onder het Leonardkruispunt. Die timing is echter afhankelijk van de vooruitgang van de huidige werken in de tunnel van de Brusselse ring. En die werken zijn op hun beurt sterk afhankelijk van de weersomstandigheden de komende maanden. Zodra hierover meer duidelijkheid is, informeert Wegen en Verkeer via de nieuwsbrief en wegenenverkeer.be/leonardtunnel.