Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 4 november versmalde rijstroken op Brusselse buitenring in Leonardtunnel

Vanaf 4 november versmalde rijstroken op Brusselse buitenring in Leonardtunnel

Op zaterdag 4 november gaat de renovatie van de Leonardtunnel een volgende fase in. Tot nu toe was er alleen ‘s avonds en ‘s nachts hinder doordat de tunnel iedere avond om 20.30 uur werd afgesloten. Op 4 november past het Agentschap Wegen en Verkeer de indeling van de rijstroken aan in de tunnel van de buitenring (rijrichting Zaventem). Er zullen nog twee rijstroken beschikbaar zijn, maar de rijstroken zullen smaller zijn dan normaal.  Er zal ook een snelheidsbeperking gelden van 50 km/u. Deze situatie blijft in voege tot begin 2024.  

Bekijk de actuele hinder

Wegen en Verkeer had eerder gecommuniceerd dat de rijstroken op de buitenring pas op 6 november versmald zouden worden.  De aanpassing is met een weekend vervroegd.

Bijkomende hinder beperkt 

Volgens de inschattingen van het Verkeerscentrum zullen de versmalde rijstroken in de tunnel op de buitenring maar in beperkte mate voor bijkomende vertragingen zorgen. Tijdens de ochtend- en avondspits is het in de Leonardtunnel sowieso al heel druk, dus het verkeerscentrum verwacht dat het verschil op die momenten weinig merkbaar zal zijn. Buiten de spitsuren zal de drukte wel merkbaar zijn. 

Over enkele weken ook versmallingen in de tunnel op binnenring 

Over enkele weken - er is momenteel nog geen precieze datum - versmalt Wegen en Verkeer ook in de andere koker van de Leonardtunnel, op de binnenring (rijrichting Waterloo), de rijstroken. Ook daar zal een snelheidsbeperking van 50 km/u gelden. 

Werken tegen zijkant in de tunnel 

Vanaf volgende week start de aannemer met werken aan de veiligheidsstootbanden, de kabelgoten en de waterdichting tegen de zijwand van de tunnel.  Het geheel wordt uitgebroken en daardoor ontstaat een sleuf naast het wegdek van ongeveer 10 centimeter.  Tussen de sleuf en de rijweg komt er een veiligheidsstrook en daarom worden de rijstroken versmald. 

Zware hinder in december 2023 en lente 2024

Voorlopig blijft de verkeershinder in de Leonardtunnel nog relatief beperkt. Dat verandert eind dit jaar. Volgens de huidige planning zal in de loop van december ruim een week of een weekend lang ernstige hinder zijn op de E411 en de R0. In de lente van 2024 verwachten we een aantal maanden ernstige hinder op de R0. De planning van al die werken ligt nog niet helemaal vast. Zodra er meer informatie is, volgt de nodige communicatie van het Agentschap Wegen en Verkeer.  

Langere levensduur voor tunnels onder Leonardkruispunt

Onder het Leonardkruispunt liggen twee tunnels: een van de Brusselse ring (R0/-2) en een van de E411 (-1). De tunnels dateren van de jaren zeventig en tachtig. Om de levensduur van de tunnels te verlengen, is een intensieve renovatie noodzakelijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer herstelt de betonnen structuur van wanden en plafond (dakplaat) en vernieuwt de volledige uitrusting, van de verlichting en ventilatie tot alle pictogrammen. Volgens de huidige planning duurt de renovatie tot begin 2025. 

Actuele informatie op wegenenverkeer.be/leonardtunnel