Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 3 april starten voorbereidende nutswerken aan kruispunt Bredabaan met Essensteenweg in Brasschaat

Vanaf 3 april starten voorbereidende nutswerken aan kruispunt Bredabaan met Essensteenweg in Brasschaat

Vanaf maandag 3 april starten er werken op het kruispunt van de Bredabaan (N1) met de Essensteenweg en de Sint-Jobsesteenweg (N117) in Maria-ter-Heide (Brasschaat). Het gaat om voorbereidende nutswerken voor de geplande herinrichting van dit kruispunt. De nutswerken zullen ongeveer drie maanden duren en hebben meteen een grote impact op de verkeerssituatie. Tot begin juni geldt eenrichtingsverkeer op de Bredabaan komende van Wuustwezel richting Brasschaat. Het verkeer in de andere richting, naar Wuustwezel, wordt omgeleid via de E19. Vanaf augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de effectieve heraanleg van het kruispunt.

Op het kruispunt van de Bredabaan met de Essensteenweg en de Sint-Jobsesteenweg wordt vanaf 3 april door verschillende nutsmaatschappijen gewerkt om kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, water en telecom te vernieuwen. Deze voorbereidende werken zullen drie maanden duren en hebben een grote invloed op de verkeerssituatie. Tijdens de eerste fase van 3 april tot begin juni geldt er eenrichtingsverkeer op de Bredabaan tussen Wuustwezel en Brasschaat. Vanuit Wuustwezel naar Brasschaat rijden blijft steeds mogelijk, maar in de andere richting is de Bredabaan afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf het complex Kleine Bareel volgt auto- en vrachtverkeer naar Wuustwezel een omleiding via de E19 en de N133. In de tweede fase gedurende de maand juni wordt verkeer op de Bredabaan terug mogelijk in beide richtingen. De Essensteenweg is dan afgesloten. Verkeer van en naar Kalmthout/Essen volgt een omleiding via de Kalmthoutse Steenweg (N111) en Bredabaan. De aansluiting van de Sint-Jobsesteenweg op het kruispunt met de Bredabaan blijft tijdens de nutswerken steeds open in beide richtingen. Voor fietsers en voetgangers zal er steeds een doorgang zijn.

Kruispunt Bredabaan-Essensteenweg wordt veiliger

Eens de nutswerken achter de rug zijn, kan het Agentschap Wegen en Verkeer na het bouwverlof starten met de effectieve heraanleg van het kruispunt. De afslagstroken voor autoverkeer worden verlengd zodat afslaand verkeer meer ruimte heeft om zich op te stellen. Dit zorgt voor een vlottere verkeersdoorstroming en het verkleint ook de kans op kop-staartaanrijdingen op de vier takken van het kruispunt. Daarnaast vernieuwt AWV ook de fietspaden rond het kruispunt en de oversteken voor fietsers en voetgangers. De Bierwertslei en Nieuwpoortlei worden straks losgekoppeld van de Essensteenweg voor gemotoriseerd verkeer. Beide straten blijven wel met elkaar verbonden. Zo wordt het kruispunt van de Bredabaan met de Essensteenweg compacter en beter leesbaar. Tot slot worden ook de verkeerslichten op het kruispunt vernieuwd met een maximaal conflictvrije regeling zodat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken.

De hoofdwerken zijn gepland vanaf augustus en zullen ongeveer drie maanden duren. Tijdens deze periode blijft op de Bredabaan steeds verkeer in beide richtingen mogelijk. Meer info over de fasering en de exacte hinder tijdens de werken vanaf augustus volgt later. AWV zal hier voor de zomervakantie nog breed over communiceren. 

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/brasschaat.