Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 26 juni herstellingswerken voegen viaduct Gentbrugge richting Kortijk

Vanaf 26 juni herstellingswerken voegen viaduct Gentbrugge richting Kortijk

Schade door slechte omstandigheden bij plaatsing
In 2020 en 2021 is het viaduct Gentbrugge gerenoveerd, met als één van de doelstellingen de geluidshinder voor omwonenden te verminderen. Er zijn toen geluidsschermen en stiller asfalt aangelegd. Ook zijn de voegen van het viaduct vernieuwd. Met resultaat: na de werken was er 4 tot 5 decibel minder geluid in de omgeving.
 
Omwille van de Covid-pandemie zijn de werkzaamheden aan het viaduct toen later gestart dan oorspronkelijk gepland, waardoor het plaatsen van de voegen in het najaar van 2020 moest gebeuren. Dat is geen ideale periode voor voegwerken, want die zijn erg regen- en temperatuurgevoelig. Wegen en Verkeer heeft toen de keuze gemaakt om de plaatsing toch te laten doorgaan om maanden vertraging te vermijden. Verschillende van de voegen richting Gent/Kortrijk die toen geplaatst zijn blijken echter niet te voldoen aan de kwaliteitseisen en vertonen al beschadigingen. Daar wordt nu een structurele oplossing voor geboden door alle kwetsbare en beschadigde voegen te vervangen. Voor de voegen richting Antwerpen stelt het probleem zich niet.
 
2 fasen om doorgaand verkeer mogelijk te houden
Om de verkeershinder richting Gent/Kortrijk zoveel mogelijk te beperken, werkt Wegen en Verkeer in twee fasen. Per fase pakt de aannemer twee rijstroken aan, zodat doorgaand verkeer altijd gebruik kan maken van de andere rijstroken. Tijdens fase 1 staan de pechstrook en afslagstrook Gentbrugge op het programma, tijdens fase 2 de eerste en tweede rijstrook. Aan de derde rijstrook zijn geen herstellingen nodig. Ook de voegen in de rijrichting van Antwerpen blijven behouden. 
 
26 - 30 juni: afrit Gentbrugge afgesloten
Tijdens fase 1, van maandagochtend 26 juni (5 uur) tot vrijdagavond 30 juni (21 uur), worden de voegen op de pechstrook en afslagstrook richting Gentbrugge aangepakt. Daardoor is ook de afrit Gentbrugge afgesloten. De oprit blijft open. Er is een omleiding via de afrit Gent Centrum, kleine ring (R40) en Brusselsesteenweg (N9). Op het viaduct kan het doorgaand verkeer ter hoogte van de werfzone gebruikmaken van de drie andere rijstroken. De maximumsnelheid is in deze fase 70 km/uur voor alle verkeer. De snelwegparking langs de E17 richting Kortrijk gaat ook dicht vanaf 26 juni. Deze blijft afgesloten tot het einde van de werken.
 
30 juni - 7 aug: verkeer over 2 rijstroken
Fase 2 start aansluitend en duurt tot maandagochtend 7 augustus (5 uur). Tijdens deze fase herstelt de aannemer de voegen op de eerste twee rijstroken. Het verkeer zal voor de werfzone moeten voorsorteren per richting. Verkeer richting Gentbrugge/Gent-Centrum/UZ-Gent rijdt via de pechstrook. Verkeer richting Kortrijk rijdt via de resterende derde rijstrook. Ter hoogte van de werfzone en na de werfzone is het niet mogelijk om van richting te veranderen. Wegen en Verkeer voorziet uitgebreide signalisatie om het verkeer tijdig een rijstrook te laten kiezen. De maximumsnelheid is beperkt tot 50 km/uur. De snelwegparking richting Gent blijft tijdens deze fase niet toegankelijk.