Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 24 oktober start weg- en rioleringswerken Bilzersteenweg in Tongeren

Vanaf 24 oktober start weg- en rioleringswerken Bilzersteenweg in Tongeren

Vanaf maandag 24 oktober gaan de werken op de Bilzerweg ter hoogte van de nieuwe fietstunnel Fruitspoor een nieuwe fase in. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Fluvius vernieuwen de riolering, fietspaden en wegenis over zo’n 200 meter. Tot het einde van de werken in het voorjaar van 2023 rijdt het verkeer beurtelings langs de werfzone met tijdelijke verkeerslichten. 

De Bilzersteenweg wordt vanaf maandag 24 oktober vernieuwd tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat over zo'n 200 meter. Eerst pakt Fluvius de riolering aan, daarna gaat AWV verder met de fietspaden en rijweg. De werken starten aan de kant waar nu al wordt gewerkt aan de fietstunnel. Daarna verhuist de werfzone naar de overkant, richting Hoeselt en Bilzen. Bij de vernieuwing komen ook toegankelijke en verhoogde bushaltes.

Minderhinder-maatregelen: beurtelings verkeer met verkeerslichten op N730

Tijdens de werken, wordt één rijstrook afgesloten en ingenomen als werfzone. Verkeer rijdt dan beurteling langs de werken met tijdelijke verkeerslichten. Fietsers op de Bilzersteenweg kunnen in beide richtingen (beurtelings) voorbij de werf rijden. Fietsers op het Fruitspoor (F79) blijven de huidige omleiding volgen.

Opruim asbeststort verdergezet

Bij het opruimen van de hechtgebonden asbestmaterialen werd oppervlaktewater aangetroffen dat uitvoerig getest diende te worden. Daardoor werden de activiteiten op het terrein enkele weken opgeschort. De opruimwerken werden intussen hervat met de nodige veiligheidsmaatregelen. 

Begin december: ‘inschuifweekend’

De bouw van de fietstunnel aan de westzijde langs de Bilzersteenweg verloopt op schema. Indien alles volgens planning blijft verlopen, wordt de fietstunnel tijdens het eerste weekend van december onder de rijweg geschoven. De Bilzersteenweg zal vermoedelijk het eerste weekend van december afgesloten zijn met een omleiding via de Nieuwe Steenweg en Hasseltsesteenweg. 

Ter hoogte van het Fruitspoor (Groenstraat) loopt straks het fietspad onder de gewestweg door. De fietstunnel vormt dan op deze locatie een veilige kruising voor de fietssnelweg F79 Sint-Truiden - Tongeren.

Meer informatie

Een uitgebreide projectomschrijving en meer informatie over het verloop van de werken kan u terugvinden op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer op www.wegenenverkeer.be/tongeren.