Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 18 januari aanpassing kruispunt N9 Scheepsdalelaan met Leopold I- en Leopold II-laan in Brugge

Vanaf 18 januari aanpassing kruispunt N9 Scheepsdalelaan met Leopold I- en Leopold II-laan in Brugge

Het kruispunt van de N9 Scheepsdalelaan met de Leopold I- en Leopold II-laan zorgde in het verleden voor enkele ernstige ongevallen met fietsers. Om dit gevaarlijke kruispunt aan te pakken, voert Wegen en Verkeer vanaf begin 2021 enkele belangrijke aanpassingen door. De lichtenregeling wordt aangepast, zodat fietsers in de toekomst niet meer in conflict kunnen komen met afslaande auto’s. De fietspaden ter hoogte van het kruispunt worden ook heraangelegd. De werken starten op maandag 18 januari en duren volgens de huidige planning tot eind maart 2021. 

Conflictvrije lichtenregeling op gevaarlijk kruispunt

Wegen en Verkeer en de stad Brugge willen de Scheepsdalelaan veiliger maken voor fietsers. In de zomer van 2020 wijzigde de stad al een oversteekplaats voor fietsers in de Leopold II-laan. Begin 2021 wordt nu het kruispunt van de Scheepsdalelaan met de Leopold I/ Leopold II-laan aangepakt. De lichtenregeling op het kruispunt wordt conflictvrij gemaakt. Dat betekent dat je als fietser in de toekomst aparte groentijd krijgt, terwijl de auto’s voor een rood licht wachten. Op die manier kunnen er geen conflicten meer ontstaan tussen overstekende fietsers en afslaande auto’s. De fietspaden aan de kruispunten worden ook anders aangelegd. Als fietser moet je zo niet langer wachten op een opstelstrook om het kruispunt over te steken. De fietspaden worden zo aangelegd dat fietsers die rechtsaf willen, niet hoeven te wachten voor het verkeerslicht. 

 

Timing & hinder

De werken gaan van start op maandag 18 januari en duren volgens de huidige planning tot eind maart 2021. Tijdens de werken wordt het kruispunt volledig afgesloten voor fietsers. Er wordt aan beide kanten van het kruispunt een korte omleiding voorzien, zodat fietsers vlot op hun bestemming geraken. Voor het autoverkeer is er ook hinder aan het kruispunt. Op de Scheepsdalelaan zelf kan het verkeer in beide richtingen blijven rijden, zij het over versmalde rijstroken en tegen een snelheidsbeperking. De Leopold I/Leopold II-laan wordt wel volledig onderbroken ter hoogte van het kruispunt. 

Actuele informatie over het project vind je op www.wegenenverkeer.be/brugge