Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 15 januari terug hinder door werken aan knooppunt E40/E17 Zwijnaarde

Vanaf 15 januari terug hinder door werken aan knooppunt E40/E17 Zwijnaarde

Vanaf 15 januari start het Agentschap Wegen en Verkeer met de volgende fase in de renovatie van het snelwegknooppunt in Zwijnaarde. Vorig jaar werd het westelijke deel van het knooppunt onder handen genomen, nu is het de beurt aan het oostelijke deel. Tijdens de renovatiewerken gaan verschillende takken van het knooppunt dicht. De werken die dit jaar worden uitgevoerd gebeuren net als vorig jaar in twee grote fasen. Tegen het einde van de zomer  moeten de werkzaamheden volledig afgerond zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor ernstige hinder tijdens de werken en raadt weggebruikers aan zich goed te informeren voor hun vertrek en eventueel alternatieve reiswegen te kiezen.

Werken oostelijk deel knooppunt van start

In 2024 wordt de oostelijke kant van het knooppunt aangepakt. Ook deze werken zullen in twee grote fasen gebeuren. 

In fase 3 (15 januari - juli 2024) wordt gewerkt op:

  • Brug Oost ( impact op verkeer van E17 Kortrijk → E40 Oostende)

  • Slingerviaduct Oost (impact op verkeer E40 Oostende → E17 Antwerpen)

  • Brug Oost over de Ringvaart (impact op verkeer E40 Brussel → E17 Antwerpen)

Net als bij de werken vorig jaar zal de aannemer de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating.

Twee armen afgesloten

In de nacht van 15 op 16 januari wordt de afrit E40 van Oostende naar Antwerpen volledig afgesloten. In de nacht van 16 op 17 januari wordt de afrit E17 van Kortrijk naar Oostende volledig afgesloten. De afrit van de E40 Brussel richting Antwerpen blijft wel nog open. Het verkeer volgt volgende omleidingen:

  • Omleiding komende van Kortrijk (E17) naar Oostende (E40): verkeer kiest op het knooppunt de afrit naar de E40 richting Brussel, rijdt in Merelbeke de R4-binnenring op en volgt dan richting B402 Flanders Expo om de oprit richting Oostende te nemen. 

  • Omleiding komende van Oostende (E40) naar Antwerpen (E17): verkeer volgt de E40 richting Brussel en neemt de afrit in Merelbeke naar de R4 richting Destelbergen. In Destelbergen kan men de E17 richting Antwerpen oprijden.  

  • Verkeer dat uit de richting van Oostende (E40) naar Gent moet wordt omgeleid via de afrit Flanders Expo naar de B402 richting de R4.

Werken aan de onderzijde van bruggen

Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen vernieuwd en worden betonherstellingen uitgevoerd. Deze herstellings- en coatingwerken aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Twee jaar renovatie

In totaal werken we twee jaar aan de grondige renovatie van 6 bruggen in het knooppunt in Zwijnaarde. Het knooppunt dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  We voeren de werken in verschillende fasen uit om de hinder te beperken. Als alles volgens plan verloopt zal de renovatie op het einde van de zomer van 2024 afgerond zijn.