Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 1 maart start eerste fase plaatsing geluidsschermen langs N31 in Brugge

Vanaf 1 maart start eerste fase plaatsing geluidsschermen langs N31 in Brugge

Vanaf dinsdag 1 maart plaatst het Agentschap Wegen en Verkeer nieuwe geluidsschermen langs de Expresweg (N31) in Brugge. In de eerste fase van de werken worden schermen geplaatst tussen de Gistelse Steenweg (N367) en de Koning Albert I-laan (N397), in beide richtingen. Deze werken duren tot eind april. De ventwegen langs de Expresweg zijn lokaal afgesloten: verkeer volgt er een omleiding.

“Op verschillende plekken langs de Expresweg in Brugge zijn de geluidsniveaus te hoog”, vertelt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Daarom plaatsen we over een afstand van ongeveer 2 kilometer geluidsschermen. Tussen de Legeweg en de Koningin Astridlaan komen er aan beide kanten van de weg schermen. Op die manier worden de wijken Sint-Andries en Sint-Michiels beter beschermd tegen geluidshinder. Ik maak daarvoor 12 miljoen euro vrij om de leefbaarheid langs die belangrijke toegangsweg naar de haven en stad Brugge te verbeteren.”

Eerste fase van start

Het plaatsen van geluidsschermen langs de Expresweg (N31) verloopt in drie fases. Fase 1 duurt vermoedelijk tot eind april, fase 2 duurt tot aan het zomers bouwverlof en fase 3 loopt tot het najaar. Opgelet: deze timingen kunnen nog wijzigen wegens weerverlet of andere onvoorziene omstandigheden.
Tijdens fase 1 wordt er op drie locaties op de Expresweg gewerkt.

  • Op de ventweg van de Expresweg, tussen de Gistelse Steenweg (N367) en de Torhoutse Steenweg (N32), in de richting van Kortrijk.
  • Op de ventweg van de Expresweg, tussen de Koningin Astridlaan en deTorhoutse Steenweg (N32), in de richting van Zeebrugge.
  • Op de afrit van de Expresweg naar de Koning Albert I-laan (N397), in de richtingvan Kortrijk.

Omleidingen voor verkeer van en naar ventwegen

Bij het plaatsen van de geluidsschermen is er vooral hinder voor het verkeer op de ventwegen naast de Expresweg. Die ventwegen moeten afgesloten worden wanneer de aannemer de geluidsschermen plaatst. Lokaal verkeer volgt daarom een omleiding.
Tussen Gistelse Steenweg en Torhoutse Steenweg (richting Kortrijk): verkeer rijdt om via de Gistelse Steenweg (N367), de Stationslaan en de Koning Albert I-laan (N397).
Tussen Koningin Astridlaan en Torhoutse Steenweg (richting Zeebrugge): verkeer rijdt om via de Koningin Astridlaan en de Torhoutse Steenweg (N32).
Afrit naar Koning Albert I-laan: verkeer rijdt om via de Expresweg tot aan het knooppunt E40 x E403. Daar nemen zij de afrit naar de E40. Op de E40 nemen zij de afrit Brugge (nr. 7a), naar de Koning Albert I-laan (N397).
Beperkte hinder voor doorgaand verkeer
Doorgaand verkeer op de Expresweg blijft steeds mogelijk. Er wordt één rijstrook ingenomen om de geluidsschermen te plaatsen. De inname van de rijstrook blijft beperkt van 1 tot 2 weken.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/brugge. Als de volgende fase van de werken start, volgt er nieuwe perscommunicatie.