Overslaan en naar de inhoud gaan

Van onderwaterbeton tot kinderbingo: 600 nieuwsgierigen ontdekken de nieuwe Woluwelaan tijdens Open Wervendag

Van onderwaterbeton tot kinderbingo: 600 nieuwsgierigen ontdekken de nieuwe Woluwelaan tijdens Open Wervendag

Zondag organiseerde het Agentschap Wegen en Verkeer een Open Wervendag op de Woluwelaan (R22) in Machelen. 600 geïnteresseerden konden zich vergapen aan de nieuwe fietspaden, een gloednieuwe tunnel voor auto’s en de busbaan voor de Ringtrambus. Deze zomer is de nieuwe Woluwelaan klaar voor het verkeer. Foto's van de Open Wervendaghttps://bit.ly/openwervendag-woluwelaan

Fietsveilige boulevard
Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt sinds 2020 aan de herinrichting van de Woluwelaan in Machelen. Alles samen investeerde het agentschap 35 miljoen euro (incl. BTW) in de herinrichting. “De make-over van het stuk tussen de Kerklaan en de Haachtsesteenweg is bijna klaar. De drukke gewestweg werd omgetoverd tot een echte boulevard met brede fietspaden, een tunnel voor auto’s en een vrije baan voor de Ringtrambus. Deze zomer moet de werf helemaal klaar zijn. Op Open Wervendag kreeg het publiek de unieke kans om het project met eigen ogen te ontdekken”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.  

Technisch hoogstandje
De herinrichting is een technisch huzarenstukje. De bodem onder de Woluwelaan is een complexe wirwar van rioleringen, hoogspannings- en andere leidingen. Dat maakte de werken extra ingewikkeld. Bovendien ligt de tunnel een stuk onder de grondwaterspiegel. Daarom bestaat de fundering van de tunnel uit speciaal onderwaterbeton. Dit was een van de technische hoogstandjes die aan bod kwamen tijdens de Open Wervendag. De ingenieurs van Wegen en Verkeer en de aannemers waren aanwezig om in detail uit te leggen hoe ze het hebben aangepakt. 

Kinderbingo
Niet enkel techneuten konden hun hart ophalen. Er waren ook heel wat randactiviteiten gepland. In de tuimelwagen van Vias kon je de impact van een verkeersongeval aan den lijve ondervinden. Tegelijk konden kinderen zich uitleven op het springkasteel of met een spelletje bingo. Een gevulde bingokaart konden ze omruilen tegen een ijsje. 

Tunnel en op- en afritten open vanaf juli 2023
Open Wervendag was de eerste én laatste kans om door de tunnel te wandelen. Deze zomer gaan de tunnel en de nieuwe Woluwelaan open voor het verkeer. Dan wordt ook het op- en afrittencomplex van de Brusselse ring (R0) opengesteld. Zo verloopt het verkeer tussen de ring en de Woluwelaan een stuk vlotter dan voorheen.