Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstel schrapping van de linkse afslagstrook aan afrit Wemmel buitenring (R0), op vraag van stad Brussel

Uitstel schrapping van de linkse afslagstrook aan afrit Wemmel buitenring (R0), op vraag van stad Brussel

De schrapping van de linkse afslagstrook aan de afrit van de buitenring in Wemmel (nr. 8) vanaf eind augustus is voorlopig “on hold” gezet. De stad Brussel is bezorgd over de capaciteit van het onderliggend wegennet en de verkeersafwikkeling verderop aan de ontsluitingszone van de Heizel. Door de ingreep zouden automobilisten vanaf de afrit 8 de Limburg Stirumlaan niet meer kunnen gebruiken om richting Brussel te rijden. Het agentschap gaat in op de vraag en organiseert een extra overleg met alle partners.

Extra overleg met stad Brussel

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de ring, besliste om de inrichting aan te passen in samenspraak met de lokale politie en de gemeente Wemmel en na terugkoppeling met Brussel Mobiliteit. De stad Brussel is voorstander van meer veiligheid rondom de op- en afritten, maar wil eerst meer zicht op en overleg over een gedeeltelijke loskoppeling van afrit 8. De bezorgdheid en vraag van de stad Brussel worden opgenomen door het agentschap dat nu een extra overleg met alle partners organiseert en mogelijke scenario’s zal bekijken.

Geen onomkeerbare ingreep

Wegen en Verkeer benadrukt dat de - nu uitgestelde - veiligheidsmaatregel aan afrit 8 met fysieke scheiding door palen en markering nog zou opgevolgd en geëvalueerd worden in de loop van de volgende weken en maanden. De aanpassingen aan de afrit 8 waren niet onomkeerbaar.

2x op dynamische lijst van gevaarlijke kruispunten 

De afgelopen jaren gebeurden er op dit kruispunt regelmatig ongevallen met licht- en zwaargewonde slachtoffers waarbij telkens voertuigen betrokken waren die hier de ring verlieten om Brussel binnen te rijden via de Houba De Strooperlaan. Vaak lag ook het misbruik van de afrit en oprit aan de basis van deze ongevallen, omdat er bij file op de buitenring gebruik werd gemaakt van deze oversteek. Het kruispunt aan het op-en afrittencomplex van Wemmel stond in Vlaams-Brabant al twee keer op de dynamische lijst van gevaarlijke kruispunten.