Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede fase van vernieuwing kruispunt Montenakenweg x Haspengouwlaan start

Tweede fase van vernieuwing kruispunt Montenakenweg x Haspengouwlaan start

De werken aan het kruispunt Haspengouwlaan (N3) - Montenakenweg gaan naar de volgende fase. Donderdag 7 september 2023 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing aan de kant van Fedasil en de aanleg van het fietspad langs de Haspengouwlaan richting N80. Aan de kant van het centrum voert de aannemer nog afwerkingen uit. De werken duren nog ongeveer 2 maanden. De verkeerssituatie blijft vergelijkbaar met de eerste fase. De zuidkant van het kruispunt (zijde Fedasil) blijft bereikbaar via een tijdelijke weg.

Nieuwe slimme verkeerslichten voor conflictvrije oversteken

Er komen nieuwe conflictvrije verkeerslichten waarin alle weggebruikers aparte groenfases hebben. Zo kan iedereen het kruispunt van de Haspengouwlaan met de Montenakenweg conflictvrij oversteken. Daarnaast voorzien we drie veilige fietsoversteken waarvan twee in dubbele richting. Een fietsoversteek komt langs de N3, voor wie van Stayen richting Brustem (of omgekeerd) wil rijden. De anderen zorgen voor een veilige oversteek van de N3. Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan legt AWV het definitief dubbelrichtingsfietspad aan tot aan het kruispunt met de N80.

Minderhinder-maatregelen: kant Fedasil blijft bereikbaar voor alle verkeer

Voetgangers en fietsers steken de Haspengouwlaan over via een tijdelijke oversteekplaats in een veilige zone. Voor gemotoriseerd verkeer blijft de verkeerssituatie hetzelfde. De Montenakenweg aan de kant van het opvangcentrum is bereikbaar via het principe rechts-in/rechts-uit. Daarbij kan enkel verkeer komende vanaf rotonde Stayen de Montenakenweg inrijden. Wegrijden kan alleen in de richting van Brustem. De kant van het centrum blijft afgesloten voor alle verkeer tot het einde van de werken. De aannemer voert daar nog afwerkingen uit. Het stadscentrum is bereikbaar via de N80, Luikersteenweg (N3e) en Naamsevest.

Fietstunnel

In de volgende fase, ten vroegste in de loop van 2024,  gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). In het verlengde daarvan komt nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80, dat zal aansluiten op het bestaande fietspad van de Kapelstraat richting Brustem. Daar volgt later meer info over. 

Wegenwerken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.