Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee weken werken in augustus op E17 richting Frankrijk: wegdek en markeringen worden vernieuwd

Twee weken werken in augustus op E17 richting Frankrijk: wegdek en markeringen worden vernieuwd

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het asfalt en de wegmarkeringen op de E17 in Kortrijk, tussen Kortrijk-Oost (nr. 3 op E17) en het knooppunt met de E403 Aalbeke, richting Frankrijk. De werken vinden plaats na de festivalweekends van Alcatraz en Kamping Kitsch Club, zodat festivalgangers van Gent naar Kortrijk onderweg geen hinder ondervinden. Verkeer vanuit Frankrijk richting Kortrijk rijdt vanaf vrijdagavond 16 augustus al over 2 rijstroken op de E17. De werken starten op maandag 19 augustus en duren, als het weer meezit en alles vlot verloopt, tot en met zondag 1 september.

Vernieuwing van wegdek

Om het rijcomfort van de weggebruikers te verhogen, wordt het wegdek van de E17 in Kortrijk vernieuwd tussen Kortrijk-Oost (nr. 3 op E17) en het knooppunt met de E403 in Aalbeke, in de richting van Frankrijk. Ook de wegmarkeringen en de verkeersborden worden aangepast om het verkeer beter te geleiden en de doorstroming te verhogen.

Twee weken werken eind augustus

De werken starten op maandag 19 augustus. Op die manier beperken we de hinder op de E17 tijdens de festivals Alcatraz en Kamping Kitsch Club.  De werken duren twee weken, tot en met zondag 1 september. Er wordt 7 dagen op 7 gewerkt, om de hinder voor het verkeer op de E17 te beperken. Tijdens deze periode werkt de aannemer op de E17 richting Frankrijk, over een afstand van bijna 7 kilometer, van net voor het op- en afrittencomplex Kortrijk-Oost tot aan het knooppunt Aalbeke.

Hinder tijdens de werken

Het verkeer op de E17 rijdt in beide richtingen - richting Frankrijk en richting Gent - over 2 rijstroken, in plaats van de gebruikelijke 3 rijstroken. 

Het verkeer op de E17 richting Frankrijk heeft 1 rijstrook op de helft richting Frankrijk, de andere rijstrook ligt op de andere rijhelft. Op deze rijstrook, aan de andere kant van de middenberm, geldt er een snelheidsbeperking van 70 km/u. Verkeer richting Frankrijk en Moeskroen wordt aangeraden om deze doorgaande rijstrook te nemen. Verkeer met bestemming Ieper, Brugge of Kortrijk vanuit Gent neemt de rechtse rijstrook. Op deze rijstrook geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Alle op- en afritten op de E17 richting Frankrijk blijven open, tenzij er wordt geasfalteerd. Het verkeer richting Gent rijdt ook over 2 rijstroken, aan een snelheid van 70 km/u.

Om het verkeer in beide richtingen op 2 rijstroken te plaatsen, plaatst de aannemer signalisatie tijdens de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 augustus en in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 augustus. Het verkeer richting Gent rijdt vanaf zaterdag 17 augustus op 2 rijstroken. Vanaf maandag 19 augustus rijdt het verkeer richting Frankrijk ook op 2 rijstroken.

Afgesloten op- en afritten

Van maandag 19 augustus tot en met zondag 25 augustus is de oprit van de Oudenaardsesteenweg (N8) naar de E17 richting Frankrijk afgesloten, net als de verbinding van de R8 naar de E17. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus is de afrit naar de R8 afgesloten. Tijdens deze afsluitingen rijdt verkeer vanop de E17 naar de R8 en Oudenaardsesteenweg om via het op- en afrittencomplex Deerlijk (nr. 4 op E17).

Van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 27 augustus is de verbinding van de E17 vanuit Gent naar de E403 richting Brugge afgesloten, net als de verbinding naar de E403 richting Doornik. Het verkeer rijdt om via de meerdere lussen van het knooppunt met de E403 in Aalbeke.

Van maandag 26 tot en met dinsdag 27 augustus is de afrit van de E17 naar het knooppunt Kortrijk-Zuid afgesloten. Ook de oprit op knooppunt Kortrijk-Zuid naar de E17 richting Frankrijk is afgesloten. Het verkeer rijdt om via Kortrijk-Oost (nr. 3 op E17) en maakt hier een keerbeweging, terug richting Frankrijk.

Het tankstation in Marke langs de E17, in de richting van Frankrijk, is niet bereikbaar op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus.

De oprit van de R8 naar de E17 richting Frankrijk is afgesloten van maandag 19 augustus tot en met vrijdag 30 augustus. Het verkeer rijdt om via het knooppunt Kortrijk-Zuid.

Fase 2 volgt later

Er volgt ook nog een tweede fase, maar de timing van die fase is vandaag nog niet bekend. Tijdens fase 2 wordt er gewerkt aan de afschermende constructies en wordt het dienstpad aan de brug over de Sint-Annastraat vernieuwd. De hinder tijdens deze tweede fase zal beperkt zijn.

Planning onder voorbehoud van goed weer

De asfalteringswerken, en het vernieuwen van de wegmarkeringen, kunnen enkel uitgevoerd worden bij goed weer. Als het regent, schuift de planning van de werken op.

Dynamische verkeersborden in werking

Nadat de asfalteringswerken zijn afgerond, worden er vanaf 9 september detectielussen in de rijweg aangebracht. Die lussen meten het aantal voertuigen (en hun snelheid) op de E17 tussen Kortrijk-Oost en Aalbeke in de rijrichting Frankrijk. Alle informatie wordt automatisch verwerkt in het Vlaams Verkeerscentrum: op die manier kan er een boodschap getoond worden op de dynamische verkeersborden om bijvoorbeeld de snelheid te verlagen of om files aan te kondigen. Zo wordt de doorstroming en de verkeersveiligheid op dit drukke deel van de E17 verbeterd, dankzij de dynamische verkeersborden.

Deze werken worden ‘s nachts uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken.

Meer weten?

Alle actuele informatie vindt u op wegenenverkeer.be/kortrijk.