Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee weekends hinder op E313 in Ranst voor plaatsing brugliggers nieuwe brug Vaartstraat

Twee weekends hinder op E313 in Ranst voor plaatsing brugliggers nieuwe brug Vaartstraat

De bouw van de nieuwe brug van de Vaartstraat over de E313 in Ranst zit op schema. In augustus staat een volgende belangrijke mijlpaal op het programma. Dan worden de brugliggers, dat zijn de betonnen draagbalken van de nieuwe brug, geplaatst tijdens twee weekends. Het verkeer op de E313 passeert daarbij plaatselijk over twee rijstroken per richting. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder.

De voorbije maanden bouwde de aannemer intensief aan de landhoofden langs weerszijden van de snelweg. Die werken veroorzaakten geen hinder voor het snelwegverkeer en zijn intussen bijna afgerond. De volgende stap is de plaatsing van de prefab brugliggers. Brugliggers zijn de betonnen draagbalken van de brug. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plaatst in totaal 24 brugliggers, twaalf per zijde.

Twee weekends hinder in augustus

De plaatsing van de brugliggers wordt tijdens twee weekends in augustus uitgevoerd. AWV start met de liggers richting Hasselt, daarna is de zijde richting Antwerpen aan de beurt. Van vrijdagavond 9 tot maandagochtend 12 augustus en van vrijdagavond 30 augustus tot maandagochtend 2 september, telkens tussen 21.00 en 05.00 uur, passeert het verkeer zowel richting Hasselt/Eindhoven als richting Antwerpen over twee rijstroken. Er wordt telkens één richting van de snelweg volledig afgesloten. Het verkeer op de E313 wordt tijdens de werken op één snelwegkant gezet via doorsteken in de middenberm.

In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 augustus worden de oplegtoestellen voor de plaatsing van de brugliggers geleverd in de werfzone. Daarvoor worden van 21.00 tot 05.00 uur twee rijstroken ingenomen richting Hasselt/Eindhoven. Verkeer passeert tussen die uren over de twee uiterst rechtse rijstroken.

Nachtelijke werken na plaatsing brugliggers

Na het eerste weekend van de werkzaamheden start het agentschap met de bouw van de betonnen tussenbalken en de bekisting van het brugdek. Daarna wordt het beton gestort. Deze ingrepen vinden uitsluitend plaats tijdens weeknachten. Het betreft tien nachten per rijrichting. AWV start richting Hasselt/Eindhoven, van maandag 26 augustus tot en met maandag 9 september. Daarna is de snelweg richting Antwerpen aan de beurt, van maandag 16 tot en met vrijdag 27 september. Het verkeer passeert de werfzone telkens over twee rijstroken tussen 21.00 en 23.00 uur. Vanaf 23.00 uur is per richting één rijstrook beschikbaar. De snelweg wordt volledig opengesteld omstreeks 05.00 uur.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/ranst.