Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot kerstvakantie 1 versmalde rijstrook in beide richtingen op Natiënlaan in Damme

Tot kerstvakantie 1 versmalde rijstrook in beide richtingen op Natiënlaan in Damme

“Op donderdag 30 november start het Agentschap Wegen en Verkeer met voorbereidende werken op de Natiënlaan (N49) in Damme. De aannemer legt doorsteken in de middenberm aan, om de werken vanaf januari vlot te laten verlopen”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Tijdens deze voorbereidingen is er sterke hinder voor het verkeer: het verkeer rijdt in beide richtingen, richting Knokke en richting Antwerpen, over 1 versmalde rijstrook. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Deze hinder duurt tot en met 22 december, tot net voor de kerstvakantie. Tijdens de kerstvakantie is er geen hinder.

Voorbereidende werken vanaf 30 november

“In januari start de ombouw van de Natiënlaan (N49) in Damme tot een volwaardige snelweg. Voor die werken starten, zijn er nog voorbereidende werken nodig: er worden doorsteken in de middenberm aangelegd. Die werken starten op donderdag 30 november en duren, als alles vlot verloopt, tot en met vrijdag 22 december”, vervolgt Peeters.

Hinder voor verkeer op Natiënlaan

Tijdens deze werken is er grote hinder voor verkeer op de Natiënlaan: het verkeer rijdt in beide richtingen - richting Knokke en richting Antwerpen - over 1 versmalde rijstrook. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 50 km/u op deze versmalde rijstroken.

Hinder voor lokaal verkeer

Ook voor lokaal verkeer zullen deze voorbereidende werken hinder veroorzaken. Zo kan verkeer vanuit de Hoornstraat, Waterpolder en Tramweg niet linksaf de Natiënlaan oprijden of de weg oversteken: zij rijden verplicht rechtsaf. 

Fietsers volgen tijdens deze werken ook omleidingen. Zo rijden fietsers van en naar Middelburg om via Langeweg, Leestjesweg (onder de brug door) en het jaagpad langs het Leopoldkanaal. Fietsers van en naar De Hoorn rijden via de Natiënlaan, onder de brug aan het kanaal door, het jaagpad langs het Leopoldkanaal, de Middelburgsesteenweg en de Hoornstraat. Tijdens fase 1 van de werken, die in januari start, zullen fietsers dezelfde omleidingen volgen.

De voorbereidende werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn voor lijnen 45 (Maldegem-Zeebrugge) en 62 (Middelburg-Brugge). Reizigers plannen hun route best via delijn.be/routeplanner of de app van De Lijn.

Geen werken tijdens kerstperiode

De werken zijn volgens de huidige planning achter de rug op vrijdag 22 december, net voor de kerstvakantie. Tijdens de kerstvakantie zal er geen hinder zijn voor het verkeer op en rond de Natiënlaan: er blijven 2 rijstroken beschikbaar, zowel richting Knokke als richting Antwerpen. 

Natiënlaan wordt volwaardige snelweg

“In januari start dan de ombouw van de Natiënlaan”, gaat Peeters verder. “Zo kan het verkeer er in de toekomst 120 km/u rijden. Daarnaast worden ook de lokale wegen, rondom de Natiënlaan, aangepast. De parallelweg tussen de Lapscheurestraat en de Hoornstraat wordt doorgetrokken tot aan het Leopoldkanaal. Aan Waterpolder komt er een tunnel voor auto- en fietsverkeer en aan Verloren Kreek komt een ecopassage onder de Natiënlaan door.”

 
Meer info is te vinden op wegenenverkeer.be/N49_Hoornstraat.