Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke oprit aan brug Kloosterstraat in Drongen

Tijdelijke oprit aan brug Kloosterstraat in Drongen

E40/Kloosterstraat - GENT

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de Stad Gent voorzien een aantal maatregelen om de mobiliteit rond het Regionaal Bedrijventerrein in Drongen veiliger en vlotter te laten verlopen. AWV zal in de tweede helft van oktober een tijdelijke oprit voorzien naar de E40 zodat vooral het vrachtverkeer de bedrijvenzone vlotter kan verlaten. Deze maatregel zal geëvalueerd worden in functie van de veiligheid op de E40. Verder wordt het verkeer op en rond de brug Kloosterstraat gemonitord om een objectief beeld van de verkeerssituatie te krijgen. Om de overlast van verkeer en zwaar vervoer te beperken voert de Stad Gent een verkeersfilter in de Moerstraat in.

Tijdelijke oprit

Het AWV zal de tijdelijke oprit op de E40, die gebruikt werd tijdens de werken voor de vervanging van de brug in de Kloosterstraat opnieuw openstellen. Het doel van deze maatregel is om het verkeer naar en vanuit het bedrijventerrein Drongen I vlotter te laten verlopen. De openstelling van de oprit wordt gecombineerd met een lengtebeperking (verbod) voor vrachtwagens vanuit Drongen I. Een afrit wordt niet voorzien omdat het risico op verkeersongevallen op de E40 te groot is. 

De tijdelijke maatregel was al voorzien als minder-hinder maatregel bij de vervanging van de brug over de Deinsesteenweg (N466) en wordt nu dus al vroeger (gedeeltelijk: tijdens de werken komt er wel een afrit maar gecombineerd met snelheidsbeperking en smallere rijstroken) ingevoerd. De maatregel blijft sowieso in voege tot eind 2025. Daarna kunnen in het kader van het ontwerp van het nieuwe complex in Drongen mogelijk andere maatregelen worden voorzien. AWV zal deze tijdelijke ingreep opvolgen en evalueren. Als blijkt dat de verkeersveiligheid op de E40 hier onder lijdt, kan de oprit terug afgesloten worden.

Verkeersfilter Moerstraat

De Moerstraat krijgt een verkeersfilter om de overlast van doorgaand en zwaar verkeer van en naar het Regionaal Bedrijventerrein Drongen I te weren. Al geruime tijd geldt er een inrijverbod komende van de bedrijvenzone naar de woonwijk Baarle en een vrachtverbod. Deze regels worden vaak genegeerd waardoor de verkeersveiligheid en de leefkwaliteit onder druk staan. Daarom komt er nu een fysieke barrière. Gemotoriseerd verkeer kan hierdoor in beide richtingen niet meer doorrijden, met uitzondering van hulpdiensten en landbouwvoertuigen die gebruik kunnen maken van de tractorsluis. De maatregel zal eind september ingevoerd worden.

Monitoring

Om de situatie rond de brug van de Kloosterstraat objectief te evalueren zal het Agentschap de komende weken en maanden tellingen en vaststellingen uitvoeren over het verkeer op de brug van de Kloosterstraat. Daarbij worden zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid bekeken. Nu de rustige vakantieperiode voorbij is, kan er een representatief beeld van de verkeerssituatie op en rond de brug gevormd worden. Deze gegevens zullen later meegenomen worden in de evaluatie van de maatregelen rond de bedrijvenzone.