Overslaan en naar de inhoud gaan

Start werken fase 1 bouw nieuwe Verapazbrug in Gent

Start werken fase 1 bouw nieuwe Verapazbrug in Gent

Op maandag 14 februari start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met fase 1 van de werken aan de Verapazbrug in Gent. Tijdens die fase leggen we het nieuwe verkeersplein aan in de Afrikalaan en het keerpunt in de Koopvaardijlaan. Tussen het nieuw aan te leggen verkeersplein en de Koopvaardijlaan vernieuwen we ook het wegdek en gaan we de fietspaden verbreden. Deze werken duren tot december 2022.

"Met de bouw van de Verapazbrug investeert de Vlaamse Overheid 18 miljoen euro om de mobiliteit en leefbaarheid in de Gentse kanaalzone te verbeteren. De nieuwe brug komt over het Handelsdok en verbindt de Muidelaan met de Afrikalaan. Dankzij die verbinding verleggen we de ring (R40) naar de Afrikalaan en Koopvaardijlaan en worden zo de wijken Muide, Meulestede en Dampoort ontlast van doorgaand verkeer dat de R4 wil bereiken," aldus Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters.

Werken Koopvaardijlaan en Afrikalaan

De nieuwe Verapazbrug komt over het Handelsdok en verbindt de Muidelaan met de Afrikalaan. Zo verlegt het Agentschap Wegen en Verkeer de ring (R40) naar de Afrikalaan en Koopvaardijlaan. Hierdoor zijn werken nodig om de wegen aan te passen aan de nieuwe verkeersstromen en te zorgen voor een vlotte doorstroming van verkeer. Daarnaast investeert de Vlaamse Overheid ook in de vernieuwing van het wegdek en de aanleg van brede fietspaden.

 

Koopvaardijlaan twee weken afgesloten voor verkeer

Vanaf maandag 14 februari start Wegen en Verkeer met het bouwrijp maken van het werfterrein op het gedeelte tussen de bedrijven Christeyns en Triferto. Hier zal in een tweede fase van de werken (januari 2023) de nieuwe verbindingsweg van de brug richting de Afrikalaan worden aangelegd. Tevens wordt een gescheiden rioleringsstelsel gebouwd in de Koopvaardijlaan. Hierdoor is de Koopvaardijlaan afgesloten voor wegverkeer van 28 februari tot midden maart 2022. Doorgaand verkeer volgt een omleiding via de Afrikalaan. Fietsers en voetgangers blijven rijden en wandelen langs de werfzone. Op 14 maart start de bouw van het nieuwe verkeersplein in de Afrikalaan. Auto’s hoeven geen omleidingen te volgen en rijden via een tijdelijke rijstrook in beide richtingen langs de werf. Ook fietsers en voetgangers blijven rijden en wandelen langs de werfzone. Wel blijft de Koopvaardijlaan en de aansluiting met de Antwerpsesteenweg (N70a) afgesloten voor autoverkeer richting het Antwerpenplein omwille van de heraanleg van de Dampoort. Meer info over de heraanleg van de Dampoort via www.wegenenverkeer.be/dampoort. 

 

Meer info over de bouw van de Verapazbrug?

Blijf op de hoogte van de werken via www.wegenenverkeer.be/verapaz en schrijf je in op de nieuwsbrief.