Start voorbereidende werken voor ecoduct over de Boslaan
Bosmierkoepels verplaatsen en bomen rooien
Een 7-tal bosmierkoepels aan de bosrand krijgen een nieuwe thuis. De mieren worden vrijdag 8 maart met hun ingenieus gangenstelsel zorgvuldig verplaatst buiten de werfzone. Zo kunnen ze zich tijdig nestelen voor het volgende voortplantingsseizoen. Meer informatie over het beheer en de bescherming van de soorten in het Nationaal Park Hoge Kempen op www.nationaalpark.be/nl/natuur.
Daarna gaat het ecoraster weg en moeten een aantal bomen gerooid worden aan beide kanten van de Boslaan (N75) in Dilsen-Stokkem. Zo’n 600 meter verder dan de fietsbrug richting As, maakt AWV een zone vrij voor de realisatie van het Ecoduct Dilserbos. Deze rooiwerken nemen enkele dagen in beslag, met beperkte hinder voor het verkeer.
De rooiwerken starten voor aanvang van het broedseizoen. Het gaat om een 200-tal bomen. Voornamelijk grove den, maar ook acacia’s. Daarna volgen nog voorbereidende werken. Volgens de planning start de effectieve constructie na het zomers bouwverlof van 2024. Op en naast het ecoduct wordt nadien weer een groene zone aangeplant.
Verbindende factor
“Ecoduct Dilserbos gaat de natuurgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen aan beide zijden van de Boslaan verbinden waardoor dieren veilig kunnen oversteken. Het maakt deel uit van VAPEO, het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering. In dat programma zitten 15 prioritaire knelpunten om versnippering van fauna en flora door gewest- of snelwegen tegen te gaan”, aldus Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare werken. Het nieuwe Ecoduct wordt 60 meter breed: 55 meter voor de natuurzone en 5 meter voor recreatief gebruik door wandelaars en ruiters. Het gaat om een project met partners Agentschap Wegen en Verkeer, het Agentschap voor Natuur en Bos, Departement Omgeving en de stad Dilsen-Stokkem.
Medegefinancierd door de Europese Unie