Overslaan en naar de inhoud gaan

Start riolerings- en infrastructuurwerken Maastrichtersteenweg in Tongeren

Start riolerings- en infrastructuurwerken Maastrichtersteenweg in Tongeren

Maandag 18 september 2023 starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Tongeren met de effectieve riolerings- en infrastructuurwerken voor de vernieuwing van de Maastrichtersteenweg (N79). In de eerste fase, tot en met januari 2024, werkt de aannemer tussen de Jaminéstraat en het kruispunt met de Elderseweg. Zo gaat het in verschillende fases verder. Tegen het najaar 2024 is de Steenweg vernieuwd tot aan de omgeving van de Eerste-Meistraat, over zo’n 2 km. 

De komende jaren vernieuwt AWV de Maastrichtersteenweg (N79) vanaf de Jaminéstraat richting de Eerste-Meistraat. Er komen nieuwe, brede en verhoogde fietspaden. Binnen de bebouwde kom worden de voetpaden opnieuw aangelegd. Parkeerplaatsen blijven zo veel mogelijk behouden. Fluvius legt nieuwe riolering aan die regen- en afvalwater gescheiden afvoert. Het gaat om een investering vanuit Vlaanderen van zo’n 2,5 miljoen euro incl. btw.

Start riolerings- en wegeniswerken vanaf Jaminéstraat

Voor het stuk tussen de Jaminéstraat en de Elderseweg start AWV op maandag 18 september met de riolerings- en infrastructuurwerken. De nieuwe fietspaden in deze zone zullen aanliggend verhoogd zijn. Op het kruispunt met de Elderseweg komen fietsoversteekplaatsen met middeneilanden waar fietsers veilig in twee tijden kunnen oversteken.Het pleintje tegen de sporen krijgt een groene inrichting en een fietsenstalling. Het gaat niet meer mogelijk zijn om vanaf de Maastrichtersteenweg rechtsaf te slaan naar de Elderseweg. In die weg worden fietssuggestiestroken voorzien. Mits gunstige weers- en werfomstandigheden duren deze werken tot en met januari 2024.

Gefaseerde werken tot najaar 2024

Daarna loopt de volgende fase tussen de Elderseweg en de Sint-Antoniusstraat, vervolgens tot aan Hazelereik en ten slotte tot aan de Eerste-Meistraat. Daar zouden de werken afgerond zijn in het najaar van 2024, mits gunstige weers- en werfomstandigheden. Door in verschillende fases te werken, proberen het agentschap en de aannemer de werken voor de omgeving te milderen. 

Omleidingen in beide richtingen

Het verkeer staduitwaarts volgt de omleiding die momenteel al in voege is: Jaminéstraat, Blaarstraat en Eerste-Meistraat. Deze omleiding blijft in dienst tot het einde van alle werken. Stadinwaarts rijdt het verkeer vanaf 18 september via de Hazelereik, Baversstraat en Elderseweg. Fietsers en voetgangers volgen een lokale omleiding via de kleine Blaarstraat.

Meer informatie over de projecten 

Meer informatie over het verdere verloop van de werken en de verkeerssituaties vindt u op www.wegenenverkeer.be/tongeren