Start openbaar onderzoek voor ovonde met vrijliggende fietspaden in Kaulille-centrum
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat het kruispunt van Steenweg op Kleine Brogel / Fabriekstraat (N747), Lillerbaan, Kettingbrugweg, Kaulillerdorp en Bosschelweg in Kaulille (Bocholt) herinrichten. Het complexe zes armige kruispunt wordt omgevormd tot een ovonde. Rondom de ovonde komen vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen. “Het kruispunt moet zo een pak overzichtelijker en veiliger zijn en ervoor zorgen dat je vlotter op weg kan,” klinkt het. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 15 maart 2025.
Op het kruispunt komen zes wegen samen die elk een verbindende functie hebben naar Kaulille-centrum, de KMO-zone Kettingbrugweg en omliggende gemeenten Peer, Pelt, Hamont-Achel of Bree en richting Nederland. “Vooral tijdens de piekuren kunnen wachttijden oplopen. Bij het onderzoek naar een oplossing werd doorstroming erg naar voren geschoven. Wat niet ten koste gaat van de verkeersveiligheid, in tegendeel. We gaan weg van de onoverzichtelijke fietspaden en oversteekplaatsen en kiezen voor vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen die wat verder liggen. Zo hebben zowel fietsers, voetgangers als bestuurders meer ruimte om elkaar te zien.”
“We zijn tevreden dat de volgende stap in het proces is gezet en dat AWV het kruispunt wil herinrichten om het er veiliger te maken. Het is toch een issue dat al jarenlang leeft. Een aankondiging van de start van de werken is het nog niet. Eerst loopt het openbaar onderzoek. Op de uitvoeringsdetails is het nog wachten,” aldus de burgemeester.
“Als nieuwe schepen ben ik aangenaam verrast door dit eerste initiatief voor de realisatie van de toekomstige ovonde. We evolueren van file-ergernis naar een vlotte en veilige doortocht,” aldus de schepen van Openbare Werken.

Vijfarmige ovonde, Lillerbaan apart kruispunt
Na uitvoerig onderzoek kwam een ovonde - een ovale rotonde - met vrij armen als beste oplossing uit de bus. Twee ontwerpkeuzes vallen daarbij op. De Bosschelweg zal rechtstreeks aansluiten op de rotonde en niet langer op Kaulillerdorp. De Lillerbaan blijft losgekoppeld van de ovonde en uitgewerkt als een apart T-kruispunt met de Steenweg op Kleine Brogel. Op de steenweg komt een invoegstrook, zodat invoegen vanaf de Lillerbaan in twee tijden kan. Daardoor verdwijnt de linksafslagstrook naar de Lillerbaan voor verkeer van Kleine Brogel naar Sint-Huibrechts-Lille. Dat verkeer moet verplicht eerst de ovonde nemen. Vervolgens komen aan weerskanten van de Lillerbaan langsparkeerplaatsen.
Vrijliggende fietspaden en veilige oversteekplaatsen
Tussen de fietspaden en de ovonde komt verharding of een groene strook, waardoor ze gescheiden zijn van de weg. Op de vijf armen van de ovonde en op de Lillerbaan komen gebundelde oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Voor fietsers gaat het meestal om enkelrichtingsoversteekplaatsen.
Tussen het T-kruispunt met Lillerbaan en de ovonde komt wel een oversteekplaats waar fietsers in beide richtingen kunnen oversteken. Bovendien hebben de twee oversteekplaatsen op de Steenweg op Kleine Brogel een middeneiland zodat oversteken in twee tijden kan.
Groen middenplein en gescheiden riolering
Het middeneiland van de ovonde is ingericht als bufferbekken. In de ruimte tussen de Kettingbrugweg en Lillerbaan komen groenvakken.
Rioolbeheerder Fluvius zal gescheiden riolering aanleggen om regen- en afvalwater apart op te vangen en af te voeren.